Dočekana pravoslavna Nova godina

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dočekana pravoslavna Nova godina

Širom Srbije svečano dočekana Nova godina po Julijanskom kalendaru. Doček organizovan i na gradskim trgovima. Ispred crkve i spomen-hrama svetog Save, priređen vatromet.

Centralna proslava i doček Nove godine po julijanskom kalendaru organizovani su večeras u centru Gračanice.

Za građane centralnog Kosova pored vatrometa, priređen je kulturno umetnički progam uz kuvanu rakiju, vino i pečenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vola na ražnju

Skup su, kao i prethodnih godina obezbeđivali vojnici Kfora i KPS.

U ostalim srpskim sredinama na centralnom Kosovu Nova godina je uglavnom dočekana u krugu porodice, a takođe i u lokalnim restoranima i kafićima.

U severnom delu Kosovske Mitrovice prvi put nije organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru zbog trenutne političke i bezbednosne situacije, izjavio je predsednik te opštine Nenad Topličević.

Topličević je objasnio da je Opštisnko veće odlučilo da se ove godine ne organizuje proslava kako bi se izbegli probelmi i incidenti, poput onih koji su se dogodili krajem decembra i početkom januara.

Pravoslavna nova godina počela je u hramovima Srpske pravoslavne crkve ponoćnim molebanom i liturgijom Svetog Vasilija Velikog čiji pomen crkva slavi prvog dana januara po Julijanskom kalendaru.

Moleban za uspeh i berićet nastupajućeg 2009. leta Gospodnjeg u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru služio je po blagoslovu patrijarha Pavla, vikarni episkop Atanasije hvostanski.

Ova molitva koja se služi posle jutarnje liturgije ili večernjih molitvi posebnim povodima, kakav je i početak Nove godine,održana je u svim hramovima SPC.

U prazničnoj besedi on je vernicima čestitao praznik u ime poglavara SPC i u ime mitropolita Amfilohija, koji obavlja dužnost prvojerarha SPC, naglasivši da su molitve znak zahvalnosti za sve što je "uz Božju pomoć stvoreno do sada i što će otvoriti vrata boljoj budućnosti i dobrim delima.

Beograd: Dolazak Nove godine po julijanskom kalendaru u srpskoj prestonici večeras je obeležen zvonima sa Hrama svetog Save i velikim vatromet na Svetosavskom plato. Dočeka nije bilo na trgovima, već samo u restoranima i klubovima.

U ponoć, u maloj Crkvi svetog Save na Vračaru, molebanu za uspešnu i blagoslovenu novu 2009. godinu koju je služiio vikar patrijarha Pavla, episkop hvostanski Atanasije, prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi.

U Skadarlijskim kafanama Nova godina je dočekana uz specijalitete domaće kuhinje i tamburaše.

Na ulicama glavnog grada uglavnom nije bilo prolaznika, jer je većina Beograđana početak srpske Nove godine dočekala u krugu porodice.

Novogodišnjim dekorativnim osvetljenjem ukrašeni su Slavija, Trg Republike, Ulica Kralja Milana, Knez Mihailova, Skadarlija, kao i Hram svetog Save.

Niš: Gradska opština "Medijana" organizovala je u Parku "Sveti Sava" doček Nove 2009. godine po Julijanskom kalendaru. Nišlije je zabavljao Željko Samardžić, niški orkestar "Groš" i trubači.

Kragujevac: Kragujevčani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na centralnom trgu Kod krsta gde je nastupitio pevač Željko Joksimović.

Čačak: Čačani su srpsku Novu godinu dočekali na glavnom gradskom trgu uz vatromet i pesmu Nataše Beklavac.

Aranđelovac: Aranđelovčani su pravoslavnu Novu godinu dočekatli tradicionalno na gradskom trgu. Posetioce su zabavljli pevači Zorana Pavić, Ivan Delčev i lokalni orkestar "Đurđevdan", uz neizbežan vatromet u ponoć.

Lazarevac: U jedinaoj beogradskoj opštini u kojoj je organizovan doček na Glavnom trgu sa svojim bendom nastupila je Svetlana Ceca Ražnatović.

Novi Pazar: Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetiio je kopnenu zonu bezbednosti na području policijskih uprava Kraljevo i Novi Pazar.

U bazi Tabalije, kraj Novog Pazara, ministar Dačić je sa pripadnicima Žandarmerije dočekao Pravoslavnu novu godinu.

Nova godina u Banjaluci 

U svim pravoslavnim hramovima banjalučke eparhije služen je molebani za uspešno i blagosloveno novo leto Gospodnje.

Banjalučani su tradicionalno dočekali pravoslavnu Novu godinu - u porodičnom krugu, uz bogatu trpezu i poklone za najmlađe.

Praznik je obeležen i na centralnom gradskom trgu, uz banjalučke grupe "Ng bend" i "Moderato bend", kao i " Krajiške trubače.

Doček u Podgorici

Crkvena opština Podgorica organizovala je doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. Program je počeo u 20 časova ispred Crkve Svetog Đorđa u Podgorici, a nastupili su pevači, trubači i guslari.

Moleban za novo leto služiio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije.

I Rusi neumorni

Rusi se nisu umorili od desetodnevnih novogodišnjih praznika i nisu propustili mogućnost da dočekaju Novu godinu i po Julijanskom kalendaru.

Prema istraživanju Analitičkog centra Levada, nameru da obeleži dolazak 2009. izrazili su Rusi mlađi od 25 godina, sa visokim obrazovanjem i relativno visokim prihodima, funkcioneri i administrativni radnici, domaćice, učenici i studenti.

Od 1.600 anketiranih staru Novu godinu slave najčešće u Severo-zapadnom Federalnom Okrugu, Moskvi i drugim većim ruskim gradovima.

Novu, julijansku godinu, proslavljaju vernici Srpske, Ruske i Gruzijske pravoslavne crkve, Jerusalimske patrijaršije i Ruske zagranične crkvu koje obeležavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.