Disleksija nije prepreka da se menja svet

Izvor: RTS, 08.Sep.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Disleksija nije prepreka da se menja svet

Povodom Međunarodnog dana pismenosti učenici osnovne škole Sveti Sava u Požarevcu izveli su predstavu koja govori o disleksiji, teškoćama u čitanju i pisanju.
Predstava "Riba na drvetu" Linde Malali Hant govori o devojčici koja ima disleksiju i zbog toga ne može da se uklopi. Uz pomoć svog profesora, prevazilazi ovu teškoću u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čitanju i pisanju kroz sviranje klavira.

"Ponekad je najveća hrabrost zatražiti pomoć. Sve te osobe koje imaju neki problem, vrlo često imaju potencijala i posebne su", kaže Marija Cakić, učenica i glumica u predstavi.
Povodom dana pismenosti, predstavu su izveli učenici Osnovne škole Sveti Sava iz Požarevca. Režirao je profesor srpskog jezika Slobodan Jotić.
"Primetio sam da deca imju problem sa grafemama i d neki od njih ne  mogu baš dobro da ih koriste u pismenim zadacima. Onda sam shvatio da možda imaju taj problem i pročitao sam da svako sedmo dete ima sisleksiju i disgrafiju blaži oblik", kaže Slobodan Jotić, profesor srpskog jezika.
Kod dece sa disleksijom i disgrafijom, glavni problem je nedostatak samopouzdanja, ali ona su uglavnom prosečno ili natprosečno inteligentna.
"Nju je jako teško otkriti, jer se često deca koj imaju disleksiju tretiraju kao lenja, nezainteresovana i onda im se ne obrati dovoljno pažnje", kaže Svetlana Spasić, pedagog.
Disleksiju su imali Albert Ajnštajn, Aleksandar Bel, Bil Gejsts, Džordž Vašington, Leonardo da Vinči, Henri Ford, Isak Njutn, Džon Lenon, Mark Tven, Vinston Čerčil, Volt Dizni. I to ih nije sprečilo da menjaju svet.
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.