Božić proslavljen u matici i raseljanju

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, Fonet, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić proslavljen u matici i raseljanju

Prema izveštajima agencija

Praznik rođenja Isusa Hrista, Božić, proslavljen je juče u svečanoj porodičnoj atmosferi većine domova pravoslavnih vernika širomzemlje. Kako je preneo Tanjug, „prvi čovek” Srbije, Boris Tadić, čestitao je vernicima praznik posle ponoćne liturgije u Spomen-hramu Svetog Save u Beogradu, u kome je je, po blagoslovu patrijarha Pavla, prvu božićnu liturgiju služio mitropolit >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << crnogorsko-primorski Amfilohije. U hramu na Vračaru i oko njega preksinoć se okupilo nekoliko hiljada pravoslavnih vernika koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru. Svečanoj liturgiji prisustvovali su i Bogoljub Šijaković, ministar vera, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom, kao i predstavnici drugih verskih zajednica u Srbiji.

Proslava Božića, koji se obeležava tri dana, počela je tačno u ponoć u pravoslavnim hramovima širom zemlje, gde je čitana Božićna poslanica patrijarha Pavla i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Najradosniji hrišćanski praznik svečano su obeležili i pravoslavni hrišćani na Kosovu i Metohiji. Centralna proslava održana je u manastiru Gračanica, gde je jutarnju liturgiju služio vladika raško-prizrenski Artemije sa sveštenstvom, u prisustvu nekoliko stotina vernika, koliko ih je bilo i preksinoć na Badnje veče, kada je ispred manastira naložen badnjak.

Vladika Artemije je u prazničnoj besediistakao da se uslovi u kojima su pravoslavni vernici na Kosovu, lišeni mnogih mogućnosti, osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja, dočekali Božić mnogo razlikuju od onih u kojima se taj praznik dočekuje u bilo kom mestu u Srbiji izvan Kosova. Ipak, vladika Artemije je dodao da ništa ne može da pomuti unutrašnju radost koju donosi Božić. Božićna liturgija služena je i u Hramu Svetog Save u južnoj Kosovskoj Mitrovici, delu grada u kome od nasilja albanskih ekstremista na Kosovu i Metohiji marta 2004. godine ne živi nijedan Srbin.Vernici su do hrama, spaljenogpre pet godina, stigli uz jaku pratnju Kosovske policijske službe i policije Misije Evropske unije, a incidenata nije bilo.ProtojerejMilja Arsović istakao je da je obaveza sveštenstva i građana Kosovske Mitrovice da se na dan Hristovog rođenja okupe u Hramu Svetog Save, jer su se njihovi pradedovi okupljali u toj svetinji punih 116 godina. Kako je izvestio Tanjug, situacija u gradu na Ibru, posle serije incidenata koji su obeležili kraj prošle i početak ove godine, juče je bila mirna. Ipak, na ulice severnog dela Mitrovice izašle su pojačane snage pripadnika Kfora i Euleks policije.

Božić je proslavljen i u Crkvi svete Gospojine u Korminjanu, u Kosovskom Pomoravlju, a vernicima su upućene želje da u miru i bezbednosti dočekuju svaki sledeći hrišćanski praznik.Više od 200 pravoslavnih vernika prisustvovalo je liturgiji i u hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Mitrovice, a božićna liturgija služena je i u ostalim manastirima na severu Kosova, poput Banjskei Sokolice. U manastiru Visoki Dečani liturgiju je služio vikarni episkop lipljanski Teodosije, javio je KiM radio. Kako je prenela Beta, osmočlano bratstvo manastira Svetih arhangela, zadužbine cara Dušana, nedaleko od Prizrena, koju čuvaju pripadnici Bundesvera, nemačke vojske, takođe je proslavilo „rođenje Bogomladenca”.

U Sabornom hramu Svetog Georgija u Novom Sadu liturgiju je služio episkop Bački Irinej sa novosadskim sveštenstvom, u prisustvu vernika i gradonačelnika Igora Pavličića.Arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima služio je episkop sremski Vasilije, uz sasluženje karlovačkog sveštenstva i nastup Hora „Sveti Arsenije”.

Praznik Rođenja Hristovog svečano je obeležen u svim crkvama u lozničkom kraju. U manastirima Tronoša i Čokešina, u crkvama u Loznici, Banji Koviljači, Lešnici, Dragincu i u drugim mestima u Jadru, u prisustvu velikog broja vernika služena je sveta liturgija u slavu najradosnijeg hrišćanskog praznika. Kako je preneo Fonet, Božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, posle koje je usledila pričest, prisustvovalo je nekoliko stotina vernika.

Sveta liturgija povodom Božića služena je juče ujutro u svim pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, javili su dopisnici Tanjuga. U banjalučkom sabornom hramu služio je vladika Jefrem sa lokalnim sveštenstvom.

Pravoslavni vernici iz doline Neretve proslavili su Badnje veče molitvama i paljenjem badnjaka u manastiru Žitomislić, Staroj crkvi u mostarskom naselju Bjelušine i u obnovljenoj crkvi u Potocima, severno od Mostara.

Prema istom izvoru, i u pravoslavnim hramovima SPC u Hrvatskoj tiskali su se vernici. Svetu arhijerejsku liturgiju u zagrebačkoj Crkvi Svetog Preobraženjagospodnjeg služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan, episkop dalmatinski Fotije u manastiru Krka kod Knina, a vladika gornjokarlovački Gerasim u nedavno obnovljenoj Sabornoj crkvi u Karlovcu.Episkop slavonski Sava služio je liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Požegi, a episkop osečkopoljski i baranjski Lukijan u Osijeku.

Kako su prenele agencije, i Srbi širom Austrije okupili su se u velikom broju u hramovima SPC u toj zemlji i proslavili značajni hrišćanski praznik.Više hiljada vernika došlo je na Badnje veče na ponoćnu liturgiju u tri bečka hrama – Svetog Save, Uspenija presvete Bogorodice i hram Vaskrsenja Hristovog, ispred kojih je saobraćaj bio otežan dok su vernici čekali da uđu.

T. B. i agencije

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.