Bezbednost i zaštita dece na internetu

Izvor: NiskeVesti.rs, 20.Okt.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost i zaštita dece na internetu

Deca su računarski pismenija od svojih roditelja i upravo su roditelji ti koji treba dodatno da se edukuju o opasnostima koja prete njihovoj deci na Internetu kao i prevencijama koje mogu da sprovedu kako bi zaštitili svoju decu. Ovo je poruka stručnog skupa u Nišu „Izazovi odrastanja u svetu savremenih tehnologija“ u okviru 22. Oktobarskih susreta u socijalnoj zaštiti, koje organizuje Centar za socijalni rad „Sveti Sava“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << />
U vremenu u kom živimo korišćenje računara i interneta je postala neminovnost. Posebno u mlađoj populaciji gde poslednja istraživanja pokazuju da preko 90% desetogodišnjaka ima pristup internetu preko računara, a skoro 50% i preko mobilnog telefona.
Koliko to korišćenje interneta može biti korisno u edukaciji i obrazovanju dece isto toliko može da bude i štetno i da ima negativan uticaj na njihov razvoj.
Nasilje sa ulica i iz škola se sve više seli na novu lokaciju – internet.
Skoro 20% dece je već doživelo ili doživljava neki oblik nasilja na internetu. I normalno je da roditelji postavljaju pitanja da li deca treba da rastu i da se razvijaju uz redovno korišćenje računara, tableta i mobilnih telefona i na koji način.
Upravo to je i tema ovogodišnjih tradicionalnih susreta stručnjaka socijalne zaštite iz cele Srbije koji se organizuju 20. i 21. oktobra u Nišu.

Na skupu je istkanuto da je nova tehnologija uvela malde u nešto sa čine oni ne znaju da se nose na pravi način, a da pri tom roditelji ne mogu da ih prate, jer nisu u toku sa novinama digitalne tehnologije.
Koliko roditelji poznaju Internet? Ipak, roditelji su svesni opasnosti koje vrebaju sa interneta, kažu psiholozi i porodični terapeuti.
„Suočeni smo sa situacijom da deca više nisu sigurna ni u svojoj sobi, jer sede za računarom, a mobilni zamenjuje svaku vrstu komunikacije. Igra koja je njima ponuđena na kompjuteru, više nema karakteristiku igre jer ona izlaže opasnosti decu, i negde ih oblikuje kao ljude koji su u svetu tehnike“, kaže psiholog i porodični terapeut za porodicu u savetovalištu za porodicu Centra za socijalni rad „Sveti Sava“.

To znači da savremena tehnologija krade deci emocije i da zanemaruju govor tela kojeg nema u virtuelnom svetu. Tokom kucanja poruka u virtuelnom svetu deca prave gramatičke greške i te iste greške ponavljaju posle u školi.
Zbog posvećenosti tehnologijama više i ne razvijaju u dovoljnoj meri kritičko mišljenje, jer se oslanjaju na internet pretraživače na kojima mogu da pronađu željene informacije.
„Sve češće viđamo decu kako sede zajedno i međusobno ne komuniciraju nego gledaju u svoje mobilne telefone i gledaju svoje Facebook profile“, istaknuto je na skupu stručnjaka u Nišu.
Otuđenost dece nije samo zbog Interneta, već i zbog zauzetosti roditelja Kako rešiti ove probleme predložiće stručnjaci iz cele Srbije na dvodnevnom skupu koji organizuje Centar za socijalni rad „Sveti Sava“.
„Pokušaćemo da damo odgovore i unaprediti rad socijalne zaštite u odnosu na savremene trendove postindustrijskog društva“, kaže dirktor Centra za socijalni rad, Zoran Jović.

I Grad Niš pruža podršku stručnjacima iz oblasti socijalne zaštite u cilju bolje zaštite dece. Pravovremena društvena i institucionalna reakcija, preventivni i edukativni programi koji bi uključili aktivnosti sistema obrazovanja, socijalne zaštite, pravosuđa, civilnog sektora, policije, mogu dati rezultate, kažu u gradskom rukovodstvu.
„Kroz projekte i međusektorsko delovanje podržaćemo zaštitu dece kako bi se razvijala kako treba i na način koji zaslužuju“, kaže član Gradskog veća, Tijana Ilić Đorđević.
Svesni činjenice da savremena tehnologija svakim danom sve više napreduje i postaje naša svakodnevica, nemoguće je očekivati da deca mogu biti izolovana od kompjutera ili mobilnih telefona, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.
„Zadatak odraslih je da štite prava deteta i da spreče svaki vid zlostavljanja dece. Kao lokalna samouprava moramo da realizujemo i podržimo raznovrsne društvene aktivnosti usmerene na sprečavanje i iskorenjivanje loših pojava koje donosi svet savremene tehologije“, dodao je Bulatović.

Na skupu se stručnjaci složili da bi roditelji trebalo da vode računa o svojoj deci gde god da se ona nalaze, što podrazumeva i dok se nalaze u kući ali koriste Internet.
Važno je da ne zaborave da i tada mogu biti ugroženi. Deca se mogu zaštiti razgovorom i tehničkim merama, odnosno da proveravaju spiskove sajtova koja su njihova deca posećivala.
To je moguće uraditi na primer preko Internet Explorer -> View -> Explorer Bar -> History, na kome će se sa leve stane prikazati spisak sajtova koji su posećivani.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.