Američki meteorolozi su bili u pravu

Izvor: Politika, 13.Avg.2015, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki meteorolozi su bili u pravu

Dugo toplo leto se nastavlja – zbog vrućina, na snazi narandžasti meteo-alarm koji upozorava na mogućnost „opasnih vremenskih pojava”

Početkom maja američko meteorološko preduzeće „Ekjuveder” objavilo je dugoročnu prognozu, prema kojoj Balkan očekuju tropske vrućine od sredine jula do kraja avgusta. Naši meteorolozi su takvu najavu dočekali sa skepsom, navodeći da je „Ekjuveder” ranijih godina umeo da omane. Uostalom, ko bi tako nešto prihvatio zdravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za gotovo u narodu koji ima izreku „Posle Svetog Ilije sunce sve milije”. Međutim, 2. avgust je uveliko prošao, a sunce nam je skoro pa dozlogrdilo...

Američke kolege su ovog puta pogodile, kaže Nedeljko Todorović, meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jedan od onih koji su u maju kontrirali „Ekjuvederu”, tvrdeći da nas očekuje uobičajeno toplo leto, sa nekoliko tropskih dana. Ali, dodaje, ni ubuduće se ne bi pouzdao ni u jednu prognozu za period duži od nekoliko dana.

– Izgledi vremena su neuhvatljivi, zavise od mnogo faktora, procesi u atmosferi su vrlo nepredvidivi, tako da ni kod nas ni u svetu ne postoji pouzdana metodologija koja bi omogućila da izrađujemo precizne sezonske prognoze. „Ekjuveder“, na primer, predvideo je za prošlu zimu u Srbiji „ledeno doba“, a kao što znamo hladnoće i snega je bilo veoma malo – podseća Todorović.

On objašnjava da su najpreciznije prognoze koje se bave izgledima vremena za tri do sedam dana. Kada je vreme stabilno, kao što je trenutno slučaj u našoj zemlji, prilično je pouzdana i prognoza za period od deset do petnaest dana. A prema takvoj prognozi, dugo toplo leto se nastavlja.

– Ne nazire se promena vremena u narednih deset do petnaest dana. Temperatura će možda od nedelje pasti, ali za svega nekoliko stepeni, pa će biti 32 do 33 stepena. Takođe, narednih dana raste verovatnoća za pojavu padavina, pogotovu krajem nedelje u Beogradu, što bi moglo oboriti temperaturu za tri do četiri stepena – kaže Todorović.

A što se tiče „Ekjuvedera“, oni su juče na svom sajtu preneli podatke RHMZ-a da je danas i sutra u gotovo celoj Srbiji zbog veoma visokih temperatura, oko 35 stepeni, na snazi narandžasti meteo-alarm. Prognozirane su opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje“, navodi se u pojašnjenju narandžastog alarma na sajtu RHMZ-a.

One kojima se čini da nikad nije bilo ovako i ovoliko dugo toplo Todorović podseća da smo pre samo tri godine imali avgustovske dane sa još višim prosečnim dnevnim temperaturama, kao i da je jul iste godine, takođe, bilo topliji nego ove. Istina, ovogodišnji jul, po prosečnim temperaturama, odmah je iza istoimenog tropskog letnjeg meseca 2012. godine.
Pogledaj vesti o: Sveti Ilija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.