Zvaničnici: 98.000 Rusa ušlo u Kazahstan od objavljivanja mobilizacije

Izvor: VOA, 27.Sep.2022, 19:17

Zvaničnici: 98.000 Rusa ušlo u Kazahstan od objavljivanja mobilizacije

Oko 98.000 Rusa prešlo je u Kazahstan u nedelji otkad je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio da počinje delimičnu mobilizaciju rezervista, kako bi se borili u Ukrajini, saopštili su zvaničnici u Kazahstanu.  U međuvremenu, muškarci u Rusiji koji žele da izbegnu da budu pozvani u rezervni sastav nastavljaju da beže, kako avionom tako i kopnenim putem, najčešće u susedne zemlje. Kazahstan i Gruzija, koje su obe bile deo nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, kako izgleda, postale su najpopularnije destinacije za one koji prelaze granicu u kolima, na bikiciklu ili peške. Oni koji imaju vize za Finsku ili Norvešku, takođe odlaze iz Rusije kopnenim putem. Avionske karte za odlazak u inostranstvo su planule, uprkos drmatično visokim cenama. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da bi svega oko 300 hiljada ljudi sa prethodnim iskustvom u borbama ili drugom vrstom vojne službe trebalo da bude pozvano, ali iz različitih ruskih oblasti stižu izveštaji da regruteri skupljaju i one koji ne spadaju u te grupe. To je podstaklo strahovanja od mnogo šire mobilizacije, zbog čega su gomile muškaraca svih uzrasta i porekla pojurile na aerodrome i granične prelaze. Objavljujući broj ruskih državljana koji su prešli granicu, ministar unutrašnjih poslova Kazahstan Marat Ahmetžanov naveo je da vlasi neće vratiti kućama one koji pokušavaju da izbegnu mobilizaciju, ukoliko nisu na međunarodnim listama osoba koje se terete za krivična dela. Predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev naredio je svojoj vladi da pomogne Rusima koji ulaze u zemlju "zbog trenutne beznadežne situacije". "Moramo da ih zbrinemo i osiguramo im bezbednost. To je političko i humanitarno pitanje. Dao sam zadatak vladi da preduzme neophodne mere", rekao je Tokajev i dodao da će Kazahstan održati razgovore sa Rusijom u vezi sa tom situacijom.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Skoro 100.000 Rusa prešlo u Kazahstan

Izvor: Radio 021, 27.Sep.2022

Oko 98.000 Rusa prešlo je u Kazahstan otkad je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio da počinje delimičnu mobilizaciju rezervista, kako bi se borili u Ukrajini, saopštili su zvaničnici te zemlje,

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.