Žrtva zlostavljanja: Očekivao sam više od pape

Izvor: RTS, 24.Feb.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtva zlostavljanja: Očekivao sam više od pape

Tim Lenon, silovan nekoliko meseci kada je imao 12 godina od strane jednog katoličkog sveštenika, kaže da je razočaran nakon samita u Vatikanu.
"Razočaran sam. Očekivao sam akciju, kao što je Papa najavio. Ona je izostala", rekao je Tim Lenon kog je silovao sveštenik u Taksonu, savezna država Ohajo.

Lenon je za RTS rekao da je zataškavanje i pomeranje po parohijama sveštenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pedofila obrazac koji katolička crkva često primenjuje.
"Bilo je silovanja do tog nivoa da je postalo opasno po život - mislio sam da ću umreti. Mislim da njega nije bilo briga da li ću preživeti ili umreti", priča Lenon.
On je samo jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja koja su godinama unazad sprovodili katolički sveštenici širom sveta.
Papa Franja je na završetku vanredne konferencije o sprečavanju pedofilije među sveštenstvom pozvao na "sveopštu bitku" protiv te gnusne pojave koju bi trebalo "iskoreniti sa lica zemlje".
Papa je obećao da Rimokatolička crkva "neće štedeti napore" da počinioce privede pravdi i da neće zataškavati ili potcenjivati zlostavljanje.
Konferencija je organizovana kao odgovor na novi talas skandala u Sjedinjenim Državama, Čileu, Australiji i Nemačkoj.
Vatikan je nedavno trajno razrešio iz svešteničkog reda američkog kardinala Teodora Mek Karika, optuženog da je pre 50 godina zlostavljao tinejdžera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.