Znate li kako pape biraju imena?

Izvor: Press, 25.Feb.2013, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li kako pape biraju imena?

Svaki papa, nakon što ga izaberu za poglavara Katoličke crkve ima obavezu da izabere svoje papsko ime. Pape imena biraju samostalno, a kriterijumi  kojima se rukovode pri izboru imena redovno sami protumače kardinalima i vernicima nakon izbora. Obično se radi o imenu nekog njihovog verskog uzora.
Tako je zasad još aktuelni Papa, Jozef Racinger, odabrao ime Benedikt XVI.On je  prilikom svog prvog obraćanja vernicima na trgu Svetog Petra objasnio otkrio i zašto
"Ispunjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << osećajem strahopoštovanja i zahvaljivanja, govorim vam o tome o tome zašto sam izabrao ime Benedikt. Prvo, sećam se pape Benedikta XV, koji je bio hrabri prorok mira, vodio je Crkvu kroz turbulentna vremena rata. U njegove stope stavljam svoju službu kao službu pomirenja i sklada među ljudima. Osim toga, sećam se sv. Benedikta Nursijskog, suzaštitnika Evrope, čiji život podseća na hrišćanske korene Evrope. Molim ga da nam svima pomogne u našem hrišćanskom životu. Neka Hrist uvek zauzima prvo mesto u našim mislima i delima', rekao je Benedikt XVI. "
Najčešće papsko ime, brojeći i imena protupapa, bilo je Ivan. Ovo ime izabralo je 26 Papa, a još dvojica su ga imala i svojim dvostrukim imenima  – papa Ivan Pavao I i papa Ivan Pavao II. Među najčešćim imenima bili su Grgur kao i  Benedikt, koja su se ponavljala 16 puta. Tu su i Lav i Inocent (13), Pio (12) i Klement (11).
Pitanje imena novog pape koji će naslediti Benedikta XVI popularno je i na kladionicama gde se najbolje kotiraju imena Petar, Pio, Ivan, Ivan Pavao i Benedikt.
Spomenimo još i proročanstvo svetog Malahije, irskog nadbiskupa iz 12. veka, koji je navodno doživeo viziju svih budućih papa u obliku šifrovanih fraza. Prema toj listi budući papa, koji bi prema proročanstvu trebao da bude i poslednji papa pre smaka sveta, zvaće se Petar i navodno će biti Italijan.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.