Žestoki sukobi policije sa opozicijom u Iranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2009, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoki sukobi policije sa opozicijom u Iranu

TEHERAN - Pripadnici iranske policije za razbijanje demonstracija ispalili su juče u centru Teherana suzavac i gumene metke na pristalice iranske opozicije koji su hteli da prisustvuju komemoraciji žrtvama nereda koji su izbili posle parlamentarnih izbora u junu.

"Demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera u ulici Takt-e Tavus. Na stotine policajaca je raspoređeno kako bi ih sprečili da priđu (džamiji) Mosali", preneli su očevici.

Vlasti su ranije odbile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zahtev iranske opozicije da u džamiji Velika Mosala, u kojoj može da se okupi nekoliko hiljada vernika, bude održana komemoracija žrtvama postizbornih nereda, što je izazvalo revolt pristalica opozicionog lidera Mirhoseina Musavija.

Prema izjavama očevidaca, oko 2.000 demonstranata došlo je ipak do džamije, gde se nalazi veliki broj policajaca.

Prema britanskoj novinskoj agenciji, pošto su ispalili suzavac i gumene metke policajci su krenuli u žestok obračun sa demonstrantima i na ulicama iranske prestonice mogu se videti scene batinjanja i odvođenja demonstranata u policijska kola.

Vlasti su prethodno sprečile Musavija da automobilom priđe groblju Behešt-e Zahra, gde je porodica ubijene mlade Iranke Nede Aga-Soltan držala 40-dnevni pomen za nju i druge žrtve postizbornih nereda.

Kako navodi očevici, policija je primorala Musavija da napusti groblje, a okupljene demonstrante je upozorila da treba isto da učine.

Zapovednik Revolucionarne garde u Teheranu, general Abdolah Aragi ponovio je danas rešenost vlasti da spreče bilo kakva okupljanja.

"Mi se ne šalimo. Obračunaćemo se sa onima koji hoće da se bore protiv režima", rekao je Aragi, prenela je iranska agencija Fars.

Neda Soltan, 26-godišnja studentkinja, ubijena je 20. juna tokom obračuna policije sa pristalicama opozicije.

Fotografiju njenog stradanja objavile su svi svetski mediji, a njeno ime je brzo postalo simbol protesta protiv režima predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Vlasti negiraju da su iranske snage bezbednosti ubile Nedu, tvrdeći da je taj čin iskorišćen kako bi režim u Teheranu bio okrivljen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.