Žestoki sukobi Kurda i džihadista u Siriji

Izvor: RTS, 01.Okt.2014, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoki sukobi Kurda i džihadista u Siriji

Najmanje devet Kurda i jedan džihadista Islamske države poginuli u žestokim sukobima oko Ain al Araba, kurdskog grada na granici Sirije i Turske.

Ekstremisti iz Islamske države su na tri kilometra od kurdskog grada Ain al Araba, gde vode žestoke borbe sa kurdskim borcima, saopštila je Opservatorija za ljudska prava, koja ima mrežu civilnih, lekarskih i vojnih izvora širom Sirije, prenosi Beta.

Kako se navodi, u borbama tokom noći poginulo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je najmanje devet kurdskih boraca i jedan džihadista.

"Iako su slabiji, kako brojčano tako i vojno, kurdski borci odbijaju da se povuku i žestoko brane grad od džihadista", rekao je agenciji AFP direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

"Za njih je to pitanje života ili smrti", dodao je direktor Opservatorije.

Stotine kurdskih boraca suočeno je s hiljadama džihadista koji pored tenkova imaju i tešku artiljeriju i višecevne lansere raketa od 220 milimetara.

"Kurdi su naoružani 'kalašnjikovima', sovjetskim mitraljezima 'dšk' i raketnim bacačima RPG", dodaje Abdel Rahman.

Ako zauzmu Ain al Arab, pod kontrolom džihadista će onda biti dug pojas na severu Sirije duž granice sa Turskom.

Zbog napada džihadista, najmanje 160.000 ljudi je izbeglo u Tursku od polovine septembra.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.