Izvor: B92, 05.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena poglavarka anglikanske crkve

Vašington -- Biskupkinja Ketrin Džeferts Šori postavljena za predsedavajućeg biskupa Episkopalne crkve u SAD.

To je prvi put u zajednici anglikanskih crkava da žena dobije najviši sveštenički čin. Ona je rukopoložena za predsedavajućeg biskupa Episkopalne crkve u vašingtonskoj Nacionalnoj katedrali, na ceremoniji kojoj je prisustvovalo više od 3.000 vernika.

Ketrin Džeferts Šori, kao biskupkinja države Nevada, izabrana je u junu na glavnoj konvenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Episkopalne crkve za predsedavajuću biskupkinju. Ta crkva u SAD ima oko 2,5 miliona vernika.

Njeno postavljenje za vrhovnu sveštenicu dolazi u trenutku kada neslaganja u anglikanskoj crkvenoj zajednici oko Bibilije i seksualnosti prete da prerastu u šizmu.

Anglikanska zajednica okuplja anglikanske crkve u svetu, koje imaju punu nacionalnu i regionalnu autonomiju, ali poštuju bogosluženje i učenja Engleske crkve, čiji je poglavar kenterberijski nadbiskup.

Ta crkvena zajednica je, sa više od 70 miliona vernika, treća hrišćanska zajednica u svetu, iza Rimokatoličke crkve i zajednice pravoslavnih crkava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.