Žena koja je skrivala Snoudena dobila azil

Izvor: RTS, 26.Mar.2019, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena koja je skrivala Snoudena dobila azil

Filipinka Vanesa Rodel dobila je azil u Kanadi, saopštilo je udruženje za prava izbeglica. Rodelova je pomogla američkom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu da se sakrije u Hongkongu, nakon što je objavio globalni program američkog nadzora.
Vanesa Rodel i njena sedmogodišnja ćerka stigle su u ponedeljak uveče u Toronto redovnom linijom iz Hongkonga, prenosi britanski Gardijan. Azil im je odobren u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << januaru, ali je to čuvano kao tajna iz bezbednosnih razloga.

Ona je jedna od osoba koje su skrivale Snoudena, bivšeg pripadnika CIA i Nacionalne bezbednosne agencije (NSA). Tokom 2013. godine boravio je u njenom stanu u Hongkongu, bežeći od američkih vlasti.
Još pet osoba koje su pomagale Snoudenu zatražilo je azil, ali ga još nisu dobile.
Kanadski premijer Džastin Trido i kanadsko Ministarstvo za imigraciju odbili su da prokomentarišu slučaj.
Radio Kanada je prenela da je Rodelova bila pod pritiskom vlasti u Hongkongu i da su joj pretili deportacijom na Filipine.
Edvard Snouden je objavio poverljiva dokumenta o tome kako je NSA u saradnji sa Australijom, Velikom Britanijom i Kanadom nadzirala komunikacije na svetskom nivou.
Američke vlasti optužile su ga 2013. godine za špijunažu i odavanje državnih tajni. U avgustu iste godine odobren mu je azil u Rusiji, gde i danas živi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Žena koja je skrivala Snoudena dobila azil u Kanadi

Izvor: Radio 021, 26.Mar.2019

Filipinka Vanesa Rodel dobila je azil u Kanadi, saopštilo je udruženje za prava izbeglica...Rodelova je pomogla američkom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu da se sakrije u Hongkongu, nakon što je objavio globalni program američkog nadzora...Vanesa Rodel i njena sedmogodišnja ćerka stigle su u ponedeljak...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.