Izvor: Blic, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno prolećno zasedanje Saveta Evrope

Prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope završeno je danas u Strazburu debatama o sprečavanju trgovine falsifikovanom robom i kvalitetu medicinske zaštite u Evropi.

Prvi put sednicom je predsedavao šef parlamentarne delegacije Srbije Miloš Aligrudić koji je ujedno i jedan od potpredsednika Parlamentarne skupštine SE.

Tokom prolećnog zasedanja glavne teme su bile stanje ljudskih prava i demokratije u Evropi, predstojeći prijem Crne Gore u SE, a veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pažnju privuklo je prisustvo ukrajinskog premijera Viktora Janukoviča koji se u utorak obratio poslanicima Parlamentarne skupštine SE.

Nakon govora, Janukovič je odgovarao na pitanja poslanika koji su ga uglavnom kritikovali zbog zloupotrebe položaja i ustava.

U utorak je Parlament SE dao zeleno svetlo za prijem u članstvo Crne Gore čime je praktično dato Komitetu ministara SE da pozove u članstvo tu državu.

U okviru raprave o stanju ljudskih prava i demokratiji u Evropi, poslanicima Parlamentarne skupštine SE u sredu su se obratili visoki komesar za ljudska prava UN Luiz Arbur, predsednik Evropskog suda za ljudska prava Žan-Pol Kosta i komesar SE za ljudska prava Tomas Hamarberg.

Od ostalih tema prolećnog zasedanja, raspravljalo se o stanju na Bliskom istoku i u oblasti Darfura.

Sledeće redovno zasedaje Parlamentarne skupštine biće održano od 25. do 29. juna, a očekuje se da će pre toga, 11. maja, Crna Gora na Komitetu ministara biti i zvanično primljena u članstvo te organizacije. Tako će SE, najstarija panevropska organizacija, od sledećeg zasedanja u junu imati 47 država članica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.