Završena 75. redovna Skupština SZO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2022, 11:52

Završena 75. redovna Skupština SZO

Najviše telo za donošenje odluka u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), Skupština SZO, završila je 75. redovno godišnje zasedanje u Ženevi, nakon čega se delegatima obratio generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

U zaključnom govoru Tedros Gebrejesus je istakao da svake godine više od pet miliona dece širom sveta ili ne preživi sopstveno rođenje ili umre pre petog rođendana od bolesti koje se mogu sprečiti.

"Počeo sam ovu nedelju govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o svom iskustvu odrastanja u ratu i trajnim posledicama koje je to imalo na mene. Danas takođe ima dece koja širom sveta, poput mene, odrastaju u ratu, gladi, siromaštvu i stalnoj opasnosti od bolesti", kazao je Tedros Gebrejesus.

Naglasio je da deca umiru pre pete godine od upale pluća, dijareje, malarije i drugih bolesti, koje mogu biti sprečene, navodi se u zvaničnom saopštenju SZO.

"Ta deca su razlog zašto se okupljamo da stvaramo bolji, zdraviji, bezbedniji i pravedniji svet. Ta deca moraju biti naša motivacija dok nastavljamo da radimo za zdravlje i za mir", naglasio je Gebrejesus.

Skupština Svetske zdravstvene organizacije je poslednjeg dana zasedanja usvojila Globalnu strategiju za prevenciju i kontrolu infekcija, koja ima za cilj da umanji opasnost od novih zaraznih bolesti i unapredi spremnost zdravstvenih sistema da reaguju u vanrednim situacijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.