Zaustavljena misija robota Oportuniti

Izvor: Blic, 27.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljena misija robota "Oportuniti"

Misija američkog robota "Oportuniti", koji godinu dana istražuje dno kratera Viktorija na Marsu, zaustavljena je zbog problema s točkovima, saopštili su predstavnici Laboratorije reaktivnog kretanja iz Pasadene (Kalifornija), koja upravlja marsohodom.

Odluka da počne izvlačenje marsohoda iz kratera doneta je posle dobijanja informacije o neispravnosti sistema elektronapajanja prednjeg levog točka robota. Stručnjaci se plaše da kosmički putnik ne ostane na dnu kratera stvorenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << padom krupnog meteorita. Početkom 2006. godine došlo je do sličnog problema kada je otkazao prednji desni točak kod blizanca "Oportunitija", marsohoda "Spirit", koji se takođe nalazi u misiji na Marsu, navodi agencija Itar-Tas s.

Ako "Oportuniti" uspe da "savlada" kosine kratera, pozabaviće se istraživanjem kamenja u oblasti ekvatora Marsa. Viktorija je najveći krater na Marsu, koji je istražen pomoću marsohoda.

Oba marsohoda, "Spirit" i "Oportuniti", dopremljeni su na Mars 2004. godine. Najpre je planirano da njihova misija traje 90 dana. Međutim, roboti su bili u odličnom stanju, što im je omogućilo da nastave istraživanje Crvene planete već četvrtu godinu. Od momenta sletanja na Mars "Oportuniti" je prošetao površinom Marsa u dužini od 12 kilometara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.