Zatvorenici u Italiji traže smrtnu kaznu

Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorenici u Italiji traže smrtnu kaznu

Nekoliko stotina zatvorenika osuđenih na doživotni zatvor u otvorenom pismu listu Republika zatražilo je od predsednika Italije Džordža Napolitana da se u Italiji ponovno uvede smrtna kazna koja je u toj zemlji bila ukinuta posle Drugog svetskog rata.

Italija je poznata po tome što se njeni političari zalažu za ukidanje smrtne kazne u ostatku sveta.

Mafijaš Karmelo Musumeci (52) napisao je tekst pisma u kome je naveo da je smrtna kazna daleko humanija od alternative >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koju mu je dalo italijansko krivično pravo - doživotni zatvor. Musumeci je u zatvoru proveo 17 godina i tvrdi da je pokušao da se prilagodi. Iza zatvorskih rešetaka je završio srednju školu, a kasnije i stekao diplomu pravnog fakulteta. Međutim, vremenom se uverio da mu je u zatvoru "budućnost istovetna prošlosti", odnosno da je kazna doživotnog zatvora ništa drugo do "polagano umiranje".

Potpisnici pisma, Musumeci i 310 zatvorenika, žele da im se kazna promeni u smrtnu i da "umru samo jednom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.