Zasad niko ne osporava Mandelin testament

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasad niko ne osporava Mandelin testament

Legendarna supruga Vini, tri ćerke i dve najstarije unuke ispale iz testamenta, a Madiba većinu imovine ostavio udovici Grasi i partiji

Udovica Grasa Mašel, partija Afrički nacionalni kongres i dugogodišnja kućna posluga, glavni su naslednici lične imovine legendarnog Nelsona Mandele, „okvirno procenjene” na oko 4,1 milion američkih dolara. Vini Madikizela Mandela, prkosna i neverna druga Madibina supruga, sve tri njegove ćerke (iz dva od ukupno tri braka) i dve najstarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unuke izostavljene su iz testamenta legendarnog borca protiv aparthejda koji je umro 5. decembra prošle godine. Školama i univerzitetima koje je Madiba pohađao pripala je izdašna suma, a nepreciziran iznos imovine izdvojene u tri zadužbinska Mandelina fonda nije deo lične zaostavštine pokojnika. Grasa Mašel i dve Mandeline ćerke, Makazive i Zenani, ubuduće će, odlukom pokojnika, zajedno donositi sve važne odluke vezane za familiju Mandela i njene finansijske potrebe.

To su glavne stavke dugo očekivanog Mandelinog testamenta, koji je u ponedeljak iza zatvorenih vrata pročitan u Madibinom memorijalnom centru u Johanesburgu.

„Prštalo je od emocija, ali na kraju čitanja Mandelinog testamenta niko od prisutnih članova familije nije osporio poslednju Madibinu volju”, istakao je Dikgang Moseneke, zamenik predsednika Ustavnog suda JAR, jedan od trojice izvršitelja testamenta.

„Nadamo se da su Mandelini naslednici sada stavili tačku na bitku oko podele njegove imovine”, dodao je drugi izvršilac testamenta, advokat Džordž Bizos, dugogodišnji Madibin prijatelj, koga je inače familija počivšeg izostavila sa prvobitnog spiska zvanica za sahranu.

Presek podele Mandeline „okvirno procenjene” imovine (izvršioci nisu precizirali koliki je dosadašnji i koliki bi mogao biti budući prihod od tantijema od Madibinih autorskih honorara), i izostanak informacije o količini novca u zadužbinskim fondovima, ostavlja prostora za parnice, procenjuje južnoafrička štampa.

Ono što je sigurno jeste da je Mandela, nakon svoje smrti, u centar porodične slike testamentom sigurno postavio svoju poslednju suprugu Grasu Mašel, sa kojom je bio u braku poslednjih 15 godina života.

Venčanjem po običajnom pravu, Grasa Mašel stekla je pravo da se u sledeća tri meseca izjasni da li želi polovinu celokupne Mandeline imovine ili samo specifične predmete i nekretnine. Za sada, Grasa Mašel nasledila je sve četiri kuće koje je sa Mandelom posedovala u rodnom Mozambiku, njihove automobile, umetničke predmete, nakit i pravo korišćenja Madibine kuće u rodnom selu Kunu, gde je sahranjen.

T. Vujić

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.