Izvor: B92, 19.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjeno oružje s Balkana

Pariz -- Velika količina oružja s područja Balkana zaplenjena na jugu Francuske, privedeno 20 osoba, među kojima i Hrvat, organizator akcije.

Francuski dnevnik "Figaro" piše da je osim 54 automata tipa "kalašnjikov", policija pronašla dvadesetak pušaka, tridesetak revolvera i automatskih pištolja, hiljade komada metaka teških nekoliko stotina kilograma, dvadesetak detonatora i drugo.

Jednu od najvećih zaplena oružja u Francuskoj poslednjih godina, sproveli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Centralno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala (OCLCO) i policija iz Tulona, koji su i vodili istragu dugu 18 meseci, preneo je "Figaro".

"Krijumčarenje oružja s Balkana nije nikakva tajna", objasnio je Žil Lekler (Gilles Leclair), drugi čovjek Direkcije centralne policije.

Među privedenima su državljani Francuske, Italije i zemalja istočne Evrope, između 26 i 61 godine, od kojih svi već imaju kriminalne dosijee. Većina ih je već bila optužena za trgovinu drogom i reketiranje, navodi list.

Pretpostavlja se da je "mozak" međunarodnog lanca 54-godišnji Hrvat, identifikovan kao Zvonko L, prenosi list.

Zaplenjeno oružje pronađeno je u kućama u mestu Salon de Provans i u Marseju, kao i u jednoj prikolici u mestu Prade, u oblasti Var.

"Srpsko-hrvatski kriminal cveta. Oni su krijumčarili toliko oružja posle raspada bivše Jugoslavije da nije čudno što ga pronalazimo u Francuskoj", rekao je Lekler.

Kako je preneo francuski list, policijska akcija, koja je počela u neđelju, omogućena je zahvaljujući dojavi srpske policije.

Istražni sudija Benua Persin u Tulonu rekao je da je Centralna direkcija policije pažljivo pratila "kretanje" oružja i da je otkrivena vezu "između preprodavaca oružja i krijumčara droge".

Prema "Figarou", koji se poziva na izjave istražitelje obračuna kriminalnih grupa iz Magreba, s Korzike i iz Marseja na Azurnoj obali, kriminalci stalno obnavljaju arsenal kako bi izbegli da im u trag uđu policijski stručnjaci za balistiku.

Agencija AFP juče je javila, međutim, da je privedeno 19 osoba, od kojih je petoro već pušteno na slobodu, a "mozak operacije" je navodno bio bosanski Hrvat.

"Glavni organizator, stožer operacije krijumčarenja dolazi iz Bosne i Hercegovine", rekao je visoki policijski zvaničnik Kristijan Lotion za AFP.

Oružje je namenjeno "ljudima s područja jugoistočne" Francuske, kazao je tužitelj iz Tulona Pjer Kazanav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.