Zapadni Balkan u senci Irana

Izvor: Deutsche Welle, 16.Maj.2018, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan u senci Irana

Samit EU-Zapadni Balkan – „istorijski“, kako ga je na Tviteru ocenio komesar za proširenje Johanes Han – ne izaziva veliko interesovanje u Nemačkoj. Medijima je mnogo važniji odnos EU i SAD.

„Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači trebalo bi da pokažu evropsko liderstvo i da se rukuju u Sofiji“, izjavio je premijer Bugarske Bojko Borisov. Domaćin samita Evropska unija – Zapadni Balkan isto to očekuje i od premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Grčke Aleksisa Ciprasa i Makedonije Zorana Zaeva.

Ali lepe želje i „evropsko liderstvo“ predstavnika Zapadnog Balkana ne izazivaju preveliko interesovanje nemačkih medija. Oni uoči samita u Sofiji pre svega izveštavaju o konsultacijama oko strategije prema Vašingtonu nakon povlačenja iz sporazuma sa Iranom. Gotovo svi mediji variraju uglavnom dve varijante naslova izveštaja o samitu: „Zemlje EU usaglašavaju svoj kurs prema Trampu“, ili „EU u potrazi za odgovorom na Trampa“.

Sporno proširenje

Pošaljite Facebook Twitter google+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link http://p.dw.com/p/2xg1O

Glavna tema samita – približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i dalje je sporna, ocenjuje novinska agencija dpa. Evropska komisija je Srbiji i Crnoj Gori stavila u izgled perspektivu pristupa do 2025. godine, ukoliko te dve zemlje ispune potrebne kriterijume Brisela.

Veliki problem je i status Kosova koje kao samostalnu državu ne priznaje pet članica EU. Zbog toga u samitu neće učestvovati španski premijer Marijano Rahoj koji zbog želje Katalonije da se otcepi od Španije ima najveći problem sa Kosovom.

Rahoj će, međutim, doputovati u Sofiju i na večeri razgovarati, kako prenosi dpa, „sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ostalim šefovima država i vlada“, pri čemu bi zvanična tema na večeri trebalo da bude digitalizacija.

Premijer Španije je najavio i da će „podržati“ završnu izjavu samita koja je, kako kaže Rahoj, zahvaljujući zalaganju njegovog bugarskog kolege po dužnosti Bojka Borisova tako formulisana da Madrid sa njom nema nikakvih problema. Premijer Španije je najavio i da će podržati sve mere koje doprinose razvoju i stabilnost Zapadnog Balkana.

Samit u okviru samita

Zanimljivo je da se u Sofiji tačno za vreme samita o Zapadnom Balkanu očekuju i šefovi država i vlada Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu. Među njima bi trebalo da budu i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kao i bivši četvorostruki italijanski premijer Silvio Berluskoni, a pozvani su i predsednici Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

bg/sb/dpa

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Grčka,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BORISOV UOČI EU-ZAPADNI BALKAN SAMITA: Balkan će biti jedno od najboljih mesta za život!

Izvor: Kurir, 16.Maj.2018

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

Nastavak na Kurir...

ZABIJANJE NOŽA U LEĐA I ŠPANSKI VETO Kako je Kosovo bacilo u senku Samit lidera EU i Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 17.Maj.2018, 10:56

Za Španiju Kosovo, za Srbiju Bugarska - ovako u najkraćem izgleda objašnjenje sutrašnjeg odsustva španskog premijera Marijana Rahoja sa Samita u Sofiji, i prisustva Srbije na istom događaju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.