Zapad ometa „operaciju nametanja mira“

Izvor: Glas javnosti, 11.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad ometa „operaciju nametanja mira“

Posle trodnevnih borbi, Tbilisi je saopštio da povlači svoje trupe iz Južne Osetije, ruske snage kontrolišu glavni grad Ćinvali. Predstavnik gruzijske vlade izjavio je da to nije vojni poraz, već neophodan korak radi zaštite civila. Međutim, državni ministar Gruzije Timur Jakobašvili je, juče kasno popodne, drukčije predstavio situaciju: „Nema govora o odstupanju gruzijske vojske iz regiona Ćinvilija“. „Mi smo doneli odluku o predislociranju naših trupa, kako bismo dobili mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se suprotstavimo brojno nadmoćnijim ruskim oružanim snagama nekim drugim metodama“, rekao je na brifingu u Tbilisiju. I Moskva tvrdi da Gruzija nije povukla svoje vojnike i da situacija ostaje napeta. Sjedinjene Države ocenjuju rusku vojnu akciju kao „opasnu i razočaravajuću“, uz napomenu da bi to moglo da utiče na dugoročne odnose sa Moskvom.

Premijer Rusije Vladimir Putin, koji je prekinuo boravak u Pekingu i hitno došao blizu poprišta u Vladikavkaz (Severna Osetija), optužio je Gruziju za genocid i izrazio sumnju u reintegraciju Južne Osetije sa ostalim delom Gruzije. „Akcije gruzijskih vlasti u Južnoj Osetiji su, u to nema sumnje, zločin, i pre svega zločin protiv svog sopstvenog naroda“. Prema rečima ruskog premijera, Rusija je bila ostaje garant mira na Kavkazu. Vojnu agresiju Tbilisija on je nazvao smrtonosnim udarom po teritorijalni integritet same Gruzije. Istakao je, da je agresija dovela do mnogobrojnih žrtava, pre svega mirnog civilnog stanovništva, i izazvala pravu humanitarnu katastrofu u regionu.

KAKO SE GRUZIJA PRIPREMALA ZA RAT I KO JOJ JE POMAGAO

Gruzijska armija je jedna od najopremljenijih na postsovjetskom prostranstvu. Sve to, za račun prijatelja sa Zapada, ističe moskovska Izvestija. Većina gruzijskih oficira i vojnika prošla je obuku u SAD i Turskoj ili su ih obučavali stručnjaci iz tih zemalja. Kroz američki program obuke prošlo je više od osam hiljada pripadnika gruzijske armije. Za poslednje četiri godine vojni rashodi Gruzije povećani su 30 puta, dostižući 9-10 odsto bruto nacionalnog produkta (poređenja radi, u Rusiji - 2,9 odsto), a ukupni vojni budžet za 2008. godinu dostigao je milijardu dolara. To je i te kako mnogo za zemlju koja dobija značajnu vojno-tehničku pomoć iz inostranstva. Kako navodi Izvestija, reč je o SAD, Turskoj, Bugarskoj, Češkoj, Izraelu, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini... SAD su Gruziji kroz program pomoći dale bespovratne kredite u iznosu od 40,6 miliona dolara. Finansijska „injekcija“ Turske iznosi 45 miliona dolara.

BELA KUĆA UPOZORILA RUSIJU

VAŠINGTON - Bela kuća je juče upozorila Rusiju da bi eskalacija vojnih akcija u gruzijskom konfliktu mogla da ima „značajne, dugoročne posledice“ na odnose Vašingtona i Moskve, prenosi Beta. Zamenik savetnika za državnu bezbednost američkog predsednika Džordža Buša, Džejms Džefri izjavio je da će ključni momenat biti reakcija Rusa na povlačenje gruzijskih snaga iz Južne Osetije. „Jasno smo stavili do znanja Rusima da će, ukoliko njihova reakcija bude neodmerena i izazove dalju eskalaciju sukoba, to imati značajan i dugoročan uticaj na odnose Rusije i SAD,“ rekao je Džefri. Ovaj američki zvaničnik je ponovio zahtev SAD za prekidom vatre i naglasio da je neophodno da se Gruzija i Rusije vrate na početne pozicije od 6. avgusta, neposredno pre izbijanja oružanih sukoba. „Zahtevamo od Gruzijaca i Južnih Osetina da se ponovo vrate za pregovarački sto, kao i da Rusi prekinu sa vojnim akcijama“, naglasio je on.

ABHAZIJA: RATNO STANJE

Skupština Abhazije odobrila je juče ukaz predsednika Sergeja Bagapša o uvođenju 10-dnevnog ratnog stanja u nekoliko oblasti te nepriznate republike, otcepljene od Gruzije, kao i proglašenju delimične mobilizacije regruta. Bagapš je rekao da Abhazija ima obaveze prema narodu Južne Osetije i da ih ispunjava, a moguće je da će radi postizanja tog cilja „morati da naruši“ Moskovski sporazum o prekidu vatre i razdvajanju snaga iz 1994. godine. Abhaske snage već su krenule prema zoni bezbednosti na reci Inguri, koja razdvaja tu republiku od centrale Gruzije, a od juče ujutro su nastavljeni napadi iz vazduha i sa zemlje na gruzijske snage u Kodorskom klancu.

Zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin izjavio je juče da Rusija neće početi pregovore, sve dok Gruzija ne povuče svoje snage na ranije položaje i optužio Zapad da ometa „operaciju nametanja mira“. „Gruzija treba da povuče vojsku na liniju od 1992. godine, što je utvrđeno sporazumima. Neophodno je potpisati sporazum o neprimenjivanju sile. Bez zaključenja tog sporazuma ne može biti reči o početku pregovora“, rekao je Karasin. Po njegovim rečima, zapadne države su se „ponele čudno prvih sati agresije na Južnu Osetiju, neshvatljivo ćuteći“. „Onda su, po komandi, neke države zauzele poziciju da kritikuju Rusiju i sada ometaju realizaciju operacije nametanja mira, dovodeći u sumnju metode, ciljeve, tempo“, istakao je visoki ruski diplomata.

Vojno tužilaštvo Rusije će dokumentovati zločine

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev naložiće Vojnom tužilaštvu da dokumentuje sve zločine protiv civilnog stanovništva Južne Osetije, analizira ih i postavi pitanje krivične odgovornosti onih koji su ih počinili.

„Reč je o sudbini naših državljana, mi smo odgovorni za njih“, rekao je Medvedjev juče ujutro na sastanku sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, koji je na sastanak doputovao iz ruske republike Severne Osetije gde je obišao izbeglički kamp.

„Ono što su mi ispričali izlazi daleko van okvira vođenja borbenih dejstava. To su već elementi genocida nad osetinskim narodom“, rekao je Putin Medvedjevu i dodao da je to „otvoreni zločin protiv mirnog civilnog stanovništva“.

Ruski opunomoćenik za ljudska prava Vladimir Lukin je izjavio da je neophodno osnovati međunarodni sud i pozvati na odgovornost krivce za hiljade žrtava među stanovnicima Južne Osetije. Ruski ombudsman je pozvao sve međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i Savet Evrope da se time „ozbiljno pozabave“.

Prema rečima Lukina, uvek postoje ljudi koji su nemilosrdno naređivali rušenje gradova i pogibiju mirnog stanovništva, kao i oni koji su to sprovodili.

Ruski ombudsman je pozvao ruske građane da „ne projektuju pitanje zločinaca na etnički nivo prema Gruzinima“.

„Gruzini koji su među nama, to su po pravilu divni ljudi, koji dugo godina rade među nama i imaju dugogodišnje veze sa nama, a sa Gruzijom imamo i naročite ljudske i kulturne veze“, istakao je Lukin.

Od juče ujutro aktivisti omladinskih organizacija Mlada Garda partije Jedinstvena Rusija i Naši počeli su miting oko Ambasade Gruzije u Moskvi.

Kod zgrade je položeno cveće i zapaljene sveće u znak žalosti za poginulim stanovnicima Južne Osetije, a na plakatima stoje pozivi da se prekine vojna agresija gruzijskih vojnika protiv južnoosetijskih civila.

Mitinzi će, kako najavljuju, biti nastavljeni sve dok se ne okonča krvoproliće.

U Južnoj Osetiji, autonomnoj oblasti otcepljenoj od Gruzije, već treći dan traju sukobi u kojima je, kako se procenjuje, poginulo do 2.000 stanovnika Južne Osetije.

Sakašvili na granici, zahtev SAD da posreduje

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili juče je posetio selo Ergneti, na granici sa Južnom Osetijom. Izveštač Rojtersa rekao je da je Sakašvili, tokom kratke posete, razgovarao sa žiteljima sela. Ergneti se nalazi samo nekoliko kilometara južno od glavnog grada Južne Osetije, Ćinvalija. A sekretar Saveta bezbednosti Gruzije Aleksandar Lomaja je, istovremeno, izjavio da su se gruzijske snage povukle iz skoro svih delova separatističke oblasti Južna Osetija. „Zamolili smo američku državnu sekretarku Kondolizu Rajs da bude posrednik i da Rusima prenese našu poruku“, rekao je gruzijski zvaničnik.

Članice Saveta bezbednosti UN, ni posle trećeg sastanka, nisu uspele da se usaglase o tekstu apela za prekid vatre u Južnoj Osetiji, saopšteno je juče u NJujorku, prenosi Tanjug. „Došli smo do zaključka da je teško, skoro nemoguće pronaći zajednički teren za izdavanje deklaracije“, izjavio je novinarima belgijski ambasador u UN Žan Grol.

AMERIKA JE NAPALA RUSIJU PREKO GRUZIJE I TOJE CINJENICA

Rusija je odgovorila zestokim napadom i dokazala NEMA DALJE! Kusner juce laje i cici kao zmija"Sto rusija pravi rat ispred Evropski vrata"Taj Kisner zaaboravlja faktor daje-TURIO EVROPSKA VRATA NA RUSKI PRAG.! Tamo nema Evropski Vrata samo veliko groblje za NATO i ostale koji prikucu! Amerika trazi rat jer ekonomija prsla!Ameriku u rat gura Engleska sa Evropskom kolonijom!Jer Engleska nema EU valutu zakone sudstvo i ustav ali DIRIGUJE EU!Onisu prsli ekonomski bankroptirali i traze rato da uvucu celi Svet u Jamu crnu!Posle rata da ONI izmile kao"sila"Makar imali koplja i strele da budu bolji od drugi sto imaju pracke.

Kako to na berzi da nafta padne sada i Vol Strit da ojaca?samo saltuju i spekulisu ali crni petak dolazi njima!

Rusija samo polako i sigurno Avganci jedva cekaju daih oslobodite od Amerike i NATO jer Americki marici javno cuvaju"Opijumska Polja"samo daim oduzmu drogu kolapsovacu!Ta DROGA ide preko Kosova.Ode Avganistan uz Rusiju ,Kosovo za Amerikance bice bezvredno.

Kušner jede govna, i misli da je Rusija isto što i Srbija da može da trguje organima zarobljenih Srba, i da opet optužuje Srbe.

Fašista, zlikovac Kušner mora shvatiti da to što radi svezanim Srbima ne može da radi Rusima. Mora svinja Kušner da shvati da prodor njihovog svinjarskog fašizma na Istok nailazi na neprobojne zidove, i da je ovo početak kraja fašizma koga predvode Kušner, Olbrajtova, Holbruk, Vesli Klark, i ostala njihova rodstvena bratija.

Miloje ... ne spominji fašizam to je malo dete za ovo što oni rade ...... treba reći otvoreno ovo je NACIZAM .... pa sve države koje gaču su genocidne tvorevine ili države koje su stvorile te genocidne tvorevine .... Kušner trgovac Srpskim organima će završiti gde mu je mesto...Zar ne vidiš da su zaboravili na boga i vratili se "zlatnom teletu"( novac)....

Bas kos sto kazes. Dolaze Kusener i Sarkozi dolaze da "dogovaraju". Dva krmeda ju jedni od oraganizatora ovo CIA napada na mali narod osetije. Samo za par sati ti CIA gangsteri su etnicki ocistili 50% stanovnistava juszne Osetija. Sve su to ista govna koja su napala srbiju! Russi samo treba da Rokaju, rokaju, rokaju... Dao bog da poraze tu stoku i nama da sunce svane. A onda da mi videmo ovde ko jo ko, sta je sta i ko sta radi po Balkanu!! Kina ce se takodje probuditi posle ovih Americkih provociranja tokom igara. Izgleda da su Kinezi shvatili da im Amerikanci uporno rade o glavi... Doci ce vreme. Drzite se Zuti.

Ala si me nasmijao Ivane Dijasporac. Ti se naravno salis sa ovim sto si napisao?! A ako mislis ozbiljno, onda bi bilo dobro da potrazis pomoc medicinskih strucnjaka.

E "moj" anonimni ... tebi treba lekarska pomoć ....i to pod hitno ....doduše "uzalud je ćoravom namigivati a gluvom pričati".

Potpuno si u pravu. Samo treba dodati da genocid koji je pocinio Dzugasvili, jako podseca na ustasku oluju, oba recepta iz CIA kuhinje. Rusi kao argument t imaju i nekoliko zarobljenih americkih bandita! Da Engleska vec tri veka mrsi konce po Kavkazu, Balkanu, a i po celoj Evropi. Oni su crknutu Tursku ostavili na moreuzima, i dali sve od sebe da Balkan bude uvek pod tenzijama, i naravno da Srbija nikad ne izadje na more. Zivela Rusija! Smrt atlantizmu!

Sve je to Americko planiranje. Trenutno ovo sto se radi je bio pokusaj da napravi druga Oluja, medjutim, malo su se zajebali, Rusi su zestoko odgovorili, a zad se Cionisti trljaju za glavu, sta da rade. Savetujem Rusima da nastave do kraja pa cak i da intenziviraju bombardovanje. Sve zivo da im sruse po Gruziji! Ovo je prosto pokusaj nove Oluje.

JUce je Holburk na CNN lagao, lagao, lagao,. Kaze Rusija prva pocela!!

Ова ЛАДА је боља и од тенкова.

Фашистички Запад, кога предводе најзлочиначкије државе у историји људског рода – Злочиначке Сједињене Америчке Државе, жели применити исти сценарио у нападу на велику Русију, који је примењивао у нападу на Србе и Србију. Амерички локални војници (против Срба су Хрвати, Муслимани и Албанци) у подручју Русије и око Русије НАПАДАЈУ Руски народ, а онда из свих фашистичких ЛАЖНИХ медија Запада груне и грува лаж о кривици Руса. Тако Американци настоје и Русима одузети право на одбрану као што су то радили и данас раде са Србима.

Не може то да прође из два разлога:

Први и најважнији: Русија је моћна држава, има оружје и медије, и извештава свет о истини. Народ на Западу је ионако дебилизован, па и не морају уважавати истине које Русија предочава. Ништа то не мења на ствари. Дебилизовани Запад остаје дебилизован, ако им је утеха, онда фраза, отрцана , лицемерна , пуна лажи, ироније, сарказма, цинизма: народ је постао дебилизован у раскошној западној „демократији“, којом се Запад дичи бацајући БОМБЕ НА ГЛАВЕ НЕМОЋНИХ НАРОДА.

Други: Свет је већ сазнао шта је „америчка и западна демократија“, и шта је америчка политика на планети, тако да америчким лажима не верује. Наравно, народи и државе које је Америка поробила, укључујући Србе и Србију, ћуте или извештавају „непристрасно“ како газда Американац каже. То и мала деца знају, тако да такво „јавно мњење“ Америка може да обеси мачку о реп.

Амерички локални војници око Осетије су Грузини које предводи грузијско-амерички Жидов Михаил Сакашвили. Дебил Сакашвили прихватио се магареће улоге да за корист Америке и америчких убица и паразита, пљачкаша и хуља, нападне мали народ Осетије, а све са циљем да се продире у дубину Русије, и тако русија корак по корак била исцрпљивана. Е, тако овога пута неће моћи – неће проћи. Напала би Америка Русију директно, али зна да ће овога пута бомбе падата и на Америку, па као злочиначка дроља гура тупаве и глупаве Грузине да врше посао за Америку.

Смрт АМЕРИЧКОМ НАТО фашизму – слобода народу на планети!!!

СЛОБОДА СРБИМА И СРБИЈИ !!!

Posto amerikanci podrzavaju gruzijce, jde da i mi napanemo Kosovo sa ciljem da ga vratimo u sastav srbije i pri tome ubijemo par hiljada srba. Ja se kladim da bi amerika i njemacka a i sam Kusner to odobrili, a Tadic bi bio proglasen mirotvorcem a ne ratnim zlocincem, jer sta je to par hiljada ubijenih civila. Mozda i ja predjem u zutu firmu jer vidim da je amerika sto posto u pravu i da brani pravu stranu Treba Saakasvili da pobije jos bar 10 hiljada, ali da uvede red.

Браћо не заборавимо једно,

Турска се граничи са Грузијом. Све ми личи на остварење пророштва св.православних отаца о обновљеном свеправославном Царству и Светој Литургији која ће се појати у Св.Софији у Константинопољу. Турци марш са Босфора, шиптари марш у Албанију, ово је почетак краја светских западних смрадова и масона...

IC XC NI KA !!!

Rusija dalje nadire i oslobadja!

Koja bre gruzija?Mafijasko gansterska drzava kao stosu od kosova stvorili belosvetski mafijasi!Taj ganster americki sakasvilji je oteo glasanje prevarom! Koja bre"demokratija"jer to ona ista sa kosova sto palu srpske manastire?Jer to ona iz srpske krajine sa"olujom"od ustasa i ganstera?Rusija nesme stati sve dokle nenajuri pacove.!Da oslobodi i gruziski narod! Ovaj rat je uperen bijo na rusiju!Mislili dasuse rusi"prestrasili"od nato i amerike jersu za"primer bimbardovali jugoslaviju"sada od straha rusija treba da pisa u pantalone i sere u gace od straha! Dosli na ruski prag da zidaju evropska vrata!Dobicu groblje i metalno cvece.!

Kakose sakvasfilji krije kada ruski avion"zazuji"vata rupu pacovsku i tutanj.!

Sada traze diplomatiju i dogovore?Nema pregovora sve do kosova rusija ima da gazi.

Rusija je ustala !!

Radjase sloboda svetu..!!

Dosta tiranije..!!

Pitajse koliko iracana je pobijeno izbeglo ?

1.Milion pobijeno

4.Miliona u zbegovima!

Rezultat-gdeje ta demokratija u iraku danas?

Jer nisu isti ti sa siptarijom unistili 160 manastira na kosovu??

Koje oteo 15%srpske teritorije staljin ili bus???

Evropa je engleska tvorevina!!!!!!

Evropa je engleska kolonija!!!!!

Englezi su napravili eu da otmu prirodne resorse rusije!

Eu nije za tebe da uzivas vec da ratujes za evropu i gines u rusiji na frontu!

Rusi ce krajnje ozbiljno da shvate Sarkozija i Kusnera - isto kao Suvorov Napoleona. Ma nesto mi se u citavoj ovoj stvari cini da je siptarska koza sve tanja i jeftinija... Sta kazu kabinetu, Ziko?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.