Zamrzavanje nuklearnog programa Irana počinje od januara

Izvor: Press, 29.Nov.2013, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamrzavanje nuklearnog programa Irana počinje od januara

"Očekujemo da će ili krajem decembrta ili početkom januara obe strane početi primenu dogovorenih mera", izjavio je Reza Nadžafi, izveštava AFP.
Dogovor je postignut prošlog vikenda između Irana, s jedne strane, i grupe P5+1, koju čine SAD, Kina, Rusija, Britanija, Francuska i Nemačka, s druge strane.
Njime je predviđeno da Iran privremeno zamrzne deo svog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija, koje mu je nametnula međunarodna zajednica.
Namera svetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sila je bila da se ovim sporazumu Iranu oteža eventualno razvijanje atomske bombe, kao i da se izgradi poverenje između dve strane dok se ne postigne dugoročni sporazum.
Uz učestalije inspekcije, iransko pridržavanje sporazuma moraće da verifikuje i IAEA. Po rečima Nadžafija, o tome su već počeli preliminarni razgovori između Irana i Agencije.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Iran: Primjena dogovora iz Ženeva početkom januara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Nov.2013

Iranski izaslanik u Medjunarodnoj  Agenciji  za atomsku energiju (IAEA)  izjavio je da će Teheran početi primjenjivati  dogovor o zamrzavanju svog nuklearnog programa početkom janura 2014. Reza Najafi izjavio je kako i Agencija i Teheran  rade na primjeni sporazuma postignutog u Ženevi. Prema...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.