Izvor: Danas, 30.Dec.2015, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev da Kurdi dobiju autonomiju je izdaja

Ankara - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je apel istaknutog kurdskog političara Selahatina Demirtaša da Kurdi dobiju autonomiju kao izdaju. "Ono što je jedan od lidera (Kurda) učinio je izdaja, provokacija", rekao je Erdogan, aludirajući na Demirtaša, jednog od lidera glavne prokurdske stranke Narodne demokratske partije (HDP).

HDP i druge prokurdske grupe su prošlog vikenda zahtevale uspostavljanje samouprave na jugoistoku Turske koju pretežno naseljavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kurdi. Turski tužioci su pokrenuli istragu zbog ovakvih inicijativa.

Turska vojska je intenzivirala operacije protiv pobunjeničke Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se bori za autonomiju Kurda. Vojno rukovodstvo je saopštilo da je u poslednjoj borbi ubijeno više od 200 ekstremista PKK, koja se u Turskoj, SAD i EU smatra terorističkom organizacijom.

HDP je na izborima 1. novembra osvojila 59 od ukupno 550 poslaničkih mesta, pošto je zauzela treće mesto posle Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) i Republikanske narodne partije (CHP). Erdogan je juče rekao da će narod i zakon Demirtaša i ostale kurdske lidere "naučiti lekciji". On je optužio Demirtaša da osporava član 14 Ustava, koji zabranjuje aktivnosti koje se smatraju "povredom nedeljivog integriteta zemlje".

Demirtaš je u nedelju podržao deklaraciju Kongresa demokratskog društva (DTK), udruženja kurdskih nevladinih organizacija, koje traži uspostavljanje "autonomnih regiona" i "samoupravnih tela". U deklaraciji, koja je izdata u gradu Dijarbakir koji je pretežno naseljen Kurdima, navodi se da "zakoniti otpor" Kurda protiv državne politike Turske predstavlja "u suštini zahtev i borbu za uspostavljanje lokalne samouprave i lokalne demokratije".

PKK se protiv turske vojske bori već tri decenije u okviru separatističkih sukoba u kojima je do sada život izgubilo više od 40.000 ljudi.

Rusija doliva ulje na vatru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je kritikovao Rusiju zbog podrške vladi predsednika Sirije Bašara el Asada, koja je, kako je rekao, "nemilosrdno" ubila 400.000 ljudi. Ne možete nigde stići podrškom režimu koji je konvencionalnim i hemijskim oružjem nemilosrdno ubio 400.000 nevinih ljudi, izjavio je Erdogan. On je ocenio da se "doliva ulje na vatru" podrškom kurdskim borcima u Siriji, javlja AP. Ankara tvrdi da su sirijski Kurdi teroristi, jer su povezani sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

FoNet

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.