Zabrinjava porast novozaraženih u Kini i Južnoj Koreji

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Maj.2020, 14:08

Zabrinjava porast novozaraženih u Kini i Južnoj Koreji

Kina i Južna Koreja prijavile su danas novi porast broja zaraženih koronavirusom, što je izazvalo zabrinutost u zemljama gde je epidemija bila značajno opala.

Kina je danas prijavila 14 novozaraženih, što je prvi dvocifreni porast u 10 dana.

Samo dva od novozaraženih su slučajevi iz inostranstva, dok je ostalih 12 lokalno preneto, a čak 11 je iz severoistočne provincije Džilin i jedna u Hubeiu, čiji je glavni grad Vuhan bio epicentar globalne pandemije. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Zvaničnici ove provincije podigli su danas nivo rizika za grad Šulan, samo nekoliko dana pošto su sva područja zemlje označena niskorizičnim.

Vlasti su saopštile da se epidemija u Šulanu pojavila sa 45-godišnjom ženom koja nije nigde putovala u skorije vreme ali je zarazila muža, tri sestre i ostale članove porodice.

Reagujući na broj zaraženih, sekretar Komunističke partije Džilin, najviši zvaničnik pokrajine, rekao je lokalnim medijima da je "kontrola i sprečavanje epidemije ozbiljna i komplikovana stvar, i da lokalne vlasti nikada ne bi trebalo da budu preterano optimistične, niti smeju da se opuste. "

Džilin se nalazi na granici sa Severnom Korejom, gde je situacija sa virusom nejasna a zdravstveni sistem loš, zbog čega je Kina ponudila pomoć u suzbijanju epidemije.

U Južnoj Koreji registovana su nova 34 novozaražena Kovidom 19, što je najveći dnevni porast u poslednjih mesec dana.

Porast broja novobolelih povezuje se sa noćnimi klubovima u Seulu, zvaničnici navode da je 1.946 ljudi koji su posećivali noćne klubove stavljeno u samoizloaciju.

Obraćajući se naciji na godišnjicu inauguracije, predsednik Mun Džae In upozorio je na mogućnost izbijanja drugog talasa zaraze.

Od početka pandemije u Južnoj Koreji zabeležena su 10.874 zaražena i 256 umrlih.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zabrinjavajući porast novozaraženih u prvobitnim žarištima

Izvor: B92, 10.Maj.2020

Kina i Južna Koreja prijavile su danas novi porast broja zaraženih koronavirusom, što je izazvalo zabrinutost u zemljama gde je epidemija bila značajno opala...Kina je danas prijavila 14 novozaraženih, što je prvi dvocifreni porast u 10 dana...Samo dva od novozaraženih su slučajevi iz inostranstva,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.