Za ubistvo bebe 25 godina zatvora

Izvor: Blic, 03.Sep.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ubistvo bebe 25 godina zatvora

Varšava - Sud u Katovicama osudio je danas najpoznatiju Poljakinju optuženu za čedomorstvo, Katažinu Vašnjevsku, na 25 godina robije zato što je hladnokrvno ubila svoju šestomosečnu ćerku Magdu.

Tragedija male Magde privlači pažnju cele Poljske još od 24. januara prošle godine kada je 23-godišnja Vašnjevska prijavila policiji navodnu otmicu bebe u želji da sakrije da ju je ugušila, pošto je preživela kada ju je majka bacila na zemlju.

Vašnjevska i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njen suprug koji nije nikako umešan u ubistvo i na suđenju je bio svedok, obratili su se tada Poljacima posredstvom televizije i drugih medija sa molbom za pomoć i bilo kakve informacije da se dete nađe.

Istraga je, međutim, pokazala da je otmica bebe iz kolica u centru Sosnovca laž i majka je na kraju priznala da je beba mrtva i da ju je zakopala u ruševinama u parku.

Vašnjevska i sada poriče da je bebu ubila, već tvrdi da joj je ispala iz ruku.

Veštačenja lekara pokazala su, medjutim, da povrede od pada nisu bile smrtonosne već da je dete ugušila majka koja je u to vreme bila sama u kući.

- Optužena je osoba koja je u pretraživačima na internetu upisivala i tražila fraze 'ubiti bez tragova' - kazao je sudija obrazlažući presudu.

Vašnjevska je nedeljama pred ubistvo svoje bebe pretraživala na internetu i cene sahrane i dečijih mrtvačkih kovčega.

Sud je kao motiv čedomorstva označio želju Katažine Vašnjevske da se vrati svom načinu života pre trudnoće, bez obaveza, slobodi da zadovoljava samo svoje potrebe.

I nakon što je izašlo na videlo da je dete mrtvo, Vašnjevska je uživala u pažnji i reflektorima medija i delila intervjue, čak i nakon hapšenja.

Tužilac je za to najslavnije čedomorstvo u Poljskoj zahtevao doživotnu robiju bez mogućnosti da traži prevremeno puštanje pre nego što izdrži 30 godina kazne.

Zahtevao je takođe da Vašnjevska plati kaznu od 12.500 evra i troškove od oko 125.000 evra koliko je koštalo poreske obveznike traganje desetina policajaca danima za detetom koje je već bilo mrtvo.

Odbrana je zahtevala da sud Vašnjevsku oslobodi tvrdeći da je mala Magda majci nesretno ispala iz naručja i preminula od posledica pada, a da je otmicu deteta Vašnjevska izmislila zato što se bojala da joj ne bi verovali.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Varšava: Za ubistvo bebe 25 godina

Izvor: B92, 03.Sep.2013

Varšava -- Sud u Katovicama osudio je najpoznatiju Poljakinju optuženu za čedomorstvo, Katažinu Vašnjevsku, na 25 godina robije zato što je ubila šestomosečnu ćerku Magdu...Tragedija male Magde privlači pažnju cele Poljske još od 24. januara prošle godine kada je 23-godišnja Vašnjevska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.