Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za rudare iz Jute više nema nade

Vašington -- Potraga za šestoricom rudara zatrpanih u američkoj državi Juta okončana, zvaničnici kažu da nema nade da bi mogli ostati živi.

"Za poslednjih 25 dana, iscrpeli smo sve mogućnosti da dođemo do šestorice zatrpanih rudara", saopštio je šef američke uprave za rudarstvo Ričard Stikler, koji se nalazio na čelu brojnog tima spasilaca, koji su proteklih sedmica, na razne načine, pokušali da se dokopaju mesta na kojem se nalaze stradalnici.

"Prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noći doneta je odluka da se prekine potraga. Laura i ja smo duboko ožalošćeni zbog ove tragedije i nastavićemo da se molimo za porodice ovih ljudi", saopštio je američki predsednik Džordž Buš.

Šestorica rudara kopa "Krendal kanjon majn" ostala su zatrpana pod tonama uglja 6. avgusta ujutro, nakon što je lokalna seizmološka služba zabeležila slabiji zemljotres u planinskom delu države Juta.

Spasilačke ekipe su u potrazi isbušile sedam kanala do mesta na kojima bi se, kako se pretpostavljalo, mogli naći rudari, ali nisu naišli ni na kakve znakove života.

Četvorica rudara koji su se u trenutku nesreće, takođe, nalazila pod zemljom, uspeli su da pobegnu.

Spasilačke ekipe počele su potragu za nestalim rudarima svega nekoliko časova posle nesreće, istovremeno bušeći kanale do mesta na kojima bi se mogli nalaziti i pokušavajući da rašćiste put kroz rudarsko okno.

U pokušaju da što pre otkopaju tunele, trojica spasilaca su pogunula a četvorica ozbiljno povređena, nakon čega je taj, najrizičniji, deo operacije obustavljen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.