Za mir sa talibanima 140 miliona dolara

Izvor: Glas javnosti, 29.Jan.2010, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za mir sa talibanima 140 miliona dolara

LONDON - Uz neviđene mere bezbednosti u Londonu, učesnici konferencije o Avganistanu odlučili da pokrenu proces pomirenja sa talibanima i da u te svrhe toj zemlji bude upućena pomoć od 140 miliona dolara, javljaju mediji. Dogovoreno je da do kraja godine avganistanske snage bezbednosti preuzmu kontrolu od međunarodnih snaga u nekoliko provincija. Šef misije UN za Avganistan Kai Eide sastao se u januaru u Dubaiju s talibanskim predstavnicima koji su mu ponudili razgovore o mirovnim pregovorima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Konferencija je održana svega nedelju dana nakon što su talibani izveli organizovan napad na državne institucije i civilne objekte u centru Kabula, a NATO odao priznanje avganistanskim snagama bezbednosti zbog efikasne reakcije na napade bombaša.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai apelovao je na međunarodnu zajednicu da nastavi sa pružanjem podrške. On je kazao da će kontrolu u svim provincijama avganistanske snage bezbednosti preuzeti tek 2015. i da očekuje da će međunarodne trupe u zemlji ostati još najmanje deset godina.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konkretni ciljevi za Avganistan

Izvor: Deutsche Welle, 29.Jan.2010

Učesnici konferencije o Avganistanu odlučili su u Londonu da pokrenu proces pomirenja, borbu protiv korupcije, razvoj i regionalnu saradnju. Oko 70 zemalja učesnica obećalo je 140 miliona dolara za taj program.

Nastavak na Deutsche Welle...

Miliband: 2010 presudna za Avganistan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jan.2010

Avganistanske snage bi mogle preuzeti brigu o sigurnosti u nekim provincijama zemlje do kraja 2010. godine, a cijeli proces bi se mogao završiti za pet godina, kaže se u saopštenju izdatom na kraju  konferencije o Avganistanu u Londonu.   Britanski ministar spoljnih poslova David Miliband rekao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.