Vulkani zaustavili saobraćaj širom sveta

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jun.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkani zaustavili saobraćaj širom sveta

Vulkan Dubi, u Eritreji, eruptirao je i izbacio pepeo 15 kilometara u vazduh, blokirajući vazdušni saobraćaj u regionu, saopštio je danas Centar za kontrolu vulkanskog pepela.

"Na osnovu satelitskih snimaka, vidimo da je vulkanski pepeo dostigao visinu od 13 do 15 kilometara", izjavio je Žan Nikolo iz francuske meteorološke službe Meteo-Frans, koju je Centar angažovao za praćenje južne Evrope i Afrike.

"Situacija nije kritična kao što je bila sa islandskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vulkanom Grimsvotn, koji je uticao na veoma prostranu zonu vazdušnog saobraćaja, pošto je vazdušni prostor iznad istoka Afrike mnogo manje prometan", dodao je Nikolo, preneo je AFP.

Vulkanski pepeo je, ipak, primorao američku državnu sekretarku Hilari Klinton da skrati turneju po Africi zbog mogućnosti da oblak pepela stigne do Adis Abebe, gde je danas boravila u poseti.

Oblaci pepela posle erupcije vulkana Pujeue - Kordon Kaulje, na istoku Čilea, ponovo su danas doveli do otkazivanja desetine avionskih letova u zemljama od Brazila do Argentine.

Prizemljeni su letovi i u Urugvaju, Čileu i Paragvaju, zbog toga što sitne čestice iz oblaka vulkanskog pepela mogu da oštete motore aviona.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun bio je prinuđen da putuje 700 kilometara noćnim autobusom do Buenos Ajresa na sastanak sa argentinskim liderima, jer je njegov let, zbog pepela iz čileanskog vulkana Pujehue, preusmeren za Kordobu.

Da stvar bude gora, nezgoda se dogodila baš na Banov rođendan.

Nakon erupcije 4. juna, aviokompanije u zemljama u regionu bile su primorane da otkažu letove. Avio saobraćaj na kratko je bio obnovljen od subote uveče do utorka.

Oblak vulkanskog pepela prešao je i preko Tihog okeana i stigao do Tasmanije i Australije, gde se danas delimicno raščistio. Tako su avio kompanije u Australiji ponovo danas obnovile letove, zbog čijeg je otkazivanja hiljade putnika bilo onemogućeno da otputuje ili doputuje na aerodrom u Melburnu.

Čileanski vulkan Kordon Kaulje proradio je 4. juna, a od tada je iz njegove okoline evakuisano 4.000 Čileanaca.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.