Vojska na položajima: Nema povlačenja

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 22:23

Vojska na položajima: Nema povlačenja

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku, poznate kao RSF, neće se povući ''dok ne okončaju vojni udar'', poručio je danas njihov lider.

Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, to je rekao u audio poruci objavljenoj na Fejsbuku RSF-a, preneo je Rojters.

Audio poruku je RSF je objavio danas, ali nije jasno kada je snimljena. Sudanska vojska ranije danas je izvela vazdušne udare na položaje rivalske RSF u glavnom gradu Kartumu, s ciljem da zauzme bolje pozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre stupanja na snagu jednonedeljnog primirja radi nesmetane isporuke humanitarne pomoći, rekli su građani Kartuma, dodaje Rojters.

Vojska je i u nedelju sprovodila vazdušne udare, ciljajući vozila mobilnih jedinica rivalske frakcije u stambenim područjima Kartuma. Sukobljene strane su saopštile da će se pridržavati primirja koje će početi večeras u 21.45 po lokalnom vremenu. Iako borbena dejstva nisu obustavljana tokom ranije dogovaranih prekida vatrenih dejstava, ovo je prvo primirje koje je formalno dogovoreno tokom pregovora.

Sporazum o prekidu vatre uključuje i mehanizam nadzora u koji će biti uključeni predstavnici sudanske vojske i RSF, ali i predstavnici Saudijske Arabije i SAD, posrednika u dogovoru dve sukobljene strane postignutog prošle nedelje u Džedi.

Dogovor je probudio nadu da će se zaustaviti oružani sukobi zbog kojih je skoro 1,1 miliona Sudanaca napustio svoje domove, a više od 250.000 izbeglo u susedne zemlje preteći daljoj destabilizaciji ovog nestabilnog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.