Izvor: Blic, 02.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna policija pobila 30 ljudi

Vojna policija pobila 30 ljudi

Trideset osoba je ubijeno u dva odvojena napada koja su izvršena iz automobila u pokretu, a koja su se dogodila u četvrtak kasno uveče u dva severna predgrađa Rio de Žaneira.

Sekretar za bezbednost Marselo Itagiba izjavio je da je napade izvršila osmočlana grupa, koju su najverovatnije činili policajci, kao osvetu zbog hapšenja grupe svojih kolega.

'Grupu napadača, koja se kretala u dvoja kola, verovatno su činili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policajci. Oni su prvo ubili 16 osoba u predgrađu Nova Iguasu, među kojima su bili žena i jedno dete. Samo sat vremena kasnije u predgrađu Keimados oko 15 kilometara dalje ubijeno je još 14 osoba', rekao je Itagiba.

Svedoci navode da je reč o pripremljenim napadima i da žrtve nisu imale vremena da pobegnu.

'Sve se desilo veoma brzo. Ušla sam u kuću i legla na pod kada je počela pucnjava. Situacija se brzo smirila i kada smo izašli, napadači su se već odvezli', rekla je Kreuza Regina, baka jedne od žrtvi.

Ovo je jedan od najgorih masakara u poslednjoj deceniji u Brazilu. Ukupno 21 osoba je poginula u predgrađu Vižario Geralu kada je odred smrti koji su činili vojni policajci 1993. otvorio vatru na lokalno stanovništvo.

'Sekretarijat za bezbednost ispituje teoriju da su masakr izveli pripadnici vojne policije, kao osvetu zbog hapšenja svojih osmoro kolega u vezi sa dva odvojena slučaja ubistva koja su se ranije dogodila', dodao je Itagiba.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava već dugo kritikuju ponašanje policije u Rio de Žaneiru, za koju tvrde da ima neslavan rekord po broju egzekucija nad uhapšenima.

U gradu se često dešavaju nasilni obračuni kriminalnih grupa koje se bave trgovinom drogom, a koje praktično upravljaju siromašnim četvrtima poznatijim kao favele. Zvaničnici su poslednjih nekoliko godina čestim patrolama policije po favelama pokušali da stanu na put nasilju, međutim to nije dalo rezultata. A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.