Vlasti umanjile značaj zavere protiv Obame

Izvor: Blic, 27.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti umanjile značaj zavere protiv Obame

Američke federalne vlasti juče su objavile da planirani atentat na Baraka Obamu, predsedničkog kandidata demokrata, nije predstavljao „pravu pretnju" za senatora.



Policija je potvrdila da su kod zaverenika Šona Roberta Adolfa (33) i Tarina Roberta Gartrela (28) iz Detroita pronađene puške i snajperski optički nišani. Uhapšeni su zajedno sa svojim pomoćnikom Nejtanom Džonsonom (32) u Denveru tokom vikenda pod sumnjom da su planirali da ubiju Obamu. Trojici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osumnjičenih preti federalna kazna samo zbog ilegalnog posedovanja oružja.

U izjavi prikazanoj na televiziji, Džonson je rekao da su njegovi prijatelji nemaravali da pucaju na Obamu „sa vrlo povoljnog položaja" u četvrtak uveče, kada bude govorio na stadionu u Denveru koji prima 75.000 posetilaca.

„Njemu nije mesto u politici. Crncima nije mesto u politici. Trebalo bi ga ubiti", rekao je Džonson govoreći o motivima svojih prijatelja.

Državni tužilac Kolorada Troj Ejd je potvrdio da mnoga pitanja u ovom slučaju „nisu dobila odgovor, uključujući i to zašto su osumnjičeni kod sebe imali tako moćno naoružanje, pancire, radio-veze, perike i kamuflažnu odeću". Takođe, ostaje činjenica da su odlučili da se stacioniraju u hotelu „Hajat" na periferiji grada, gde su pogrešno mislili da će Obama odsesti.

Proteklih meseci postoji bojazan od moguće pretnje po život prvog crnog predsedničkog kandidata, pa Obama uživa zaštitu još od 2007, nakon što je najavio kampanju. „Pojedini ekstremisti u Americi voleli bi da vide Obamu mrtvog", tvrdi Mark Potok, stručnjak za neonacističke grupe iz Alabame.

Obama formalno nominovan za predsedničkog kandidata

Barak Obama je noćas i formalno nominovan za predsedničkog kandidata Demokratske stranke na novembarskim predsedničkim izborima u SAD.

"Proglašavam da je senator Barak Obama aklamacijom izabran za demokratskog predsedničkog kandidata", objavila je Nensi Pelozi, predsedavajuća Pretstavničkog doma američkog Kongresa, učesnicima izborne konvencije demokrata u Denveru, Kolorado, a prenele svetske agencije.

Prethodno je Obamina dojučerašnja protivnica na višemesečnim preliminarnim partijskim izborima po američkim saveznim državama, njujorška senatorka Hilari Klinton, predložila prisutnima da nominaciju odmah prihvate aklamacijom, pošto je obavljeno nadpolovično, formalno i ceremonijalno, izjašnjavanje demokrata iz svake pojedinačne savezne države.

"Proglasimo zajedno, jednim glasom, ovde i sada, da je Barak Obama naš kandidat", pozvala je Klintonova uz buran aplauz pisutnih.

Ona je ranije u sredu apelovala na svojih 1.800 delegata da, u interesu jedinstva partije, podrže Obamu, svega nekoliko časova uoči sinoćnjeg, formalnog i simboličnog, opredeljivanja Demokrata između dva moguća istorijska presedana: prve žene i prvog Afro-Amerikanca predsedničkih kandidata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.