Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2018, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada levice i desnice, težak posao pred premijerom Italije

Više od dva meseca posle neodlučnih rezultata izbora u Italiji, ostvario se scenario kog su se pribojavali mnogi u Evropi - predsednik Serđo Matarela imenovao je novog premijera, a prvi put u posleratnoj istoriji, jedna velika zapadnoevropska zemlja dobila je evroskeptičnu, populistističku vladu, koalicije levice i desnice.

Izvor: N1

  Manje poznat 54-godišnji profesor prava iz Firence, Đuzepe Konte, predvodiće koaliciju sačinjenu od populista sa leve i desne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << strane političkog spektra - ujedinjenih pod parolom "Italija pre svega".

Tokom kampanje, Konte je govorio kako posleratne ideologije u Evropi više nisu aktuelne, a prvog radnog dana na novoj funkciji, italijanskoj javnosti poručuje da je vreme za promene.

"Spreman sam da branim interese svih Italijana u celom svetu, i u Italiji i u celoj Evropi; u razgovorima sa Evropskim institucijama i predstavnicima drugih zemalja, biću advokat odbrane za italijanski narod. Jedva čekam da počnem da radim", rekao je Konte.

Konte je izabran na predlog evroskeptičnog pokreta Pet zvezda, koji u koaliciji sa antiimigrantskom Severnom Ligom obećava istorijski preokret i nacionalnu revoluciju. Zajednički program predlaže pregovore o restrukturiranju ogromnog italijanskog duga, odbijanje restriktivnih monteranih politika Evropske Unije i uvođenje univerzalnog dohotka za najsiromašnije.

 "Reč je o neiskusnim političarima koji hoće da su suprotstave Evropskoj Uniji i njenim bužetskim pravilima. Pred Konteom je težak posao - vodiće Vladu sastavljenu iz jedno ekstremno desne i jedne ekstremno levičarske partije, čija politika podrazumeva veliku javnu potrošnju, socijalna davanja i slično", ocenjuje Gevin Džouns, dopisnik Rojtersa.

Populistički jezik obe partije zaveo je oko 60 odsto birača na martovskim izborima, na kojima su najveći gubitnici bile tradicionalne stranke establišmenta.

"Italija je dugo čekala na Vladu koja će raditi za dobro naroda. Nadam se da će nova Vlada rešiti mnoge probleme, posebno probleme mladih".

"Moramo da imamo nadu, kao pravi Italijani. Mi, Italijani smo glasali za njih, sada moramo da im ukažemo poverenje".

Jedna od najontroverznijih politika vladajućih populista je ona migracijska - koja podrazumeva hitnu deportaciju oko pola miliona neregistrivanih migranata u Italiji.

Na spoljnopolitičkom planu, najavljuju približavanje Rusiji. Iako zvanični program ne predviđa izlazak iz Unije kako je najavljivano u kampanji, u Briselu se sa zebnjom iščekuju prvi potezi novih vladara u Rimu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Novi premijer: Biću advokat odbrane za italijanski narod

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2018

Više od dva meseca posle neodlučnih rezultata izbora u Italiji, ostvario se scenario kog su se pribojavali mnogi u Evropi - predsednik Serđo Matarela imenovao je novog premijera, a prvi put u posleratnoj istoriji, jedna velika zapadnoevropska zemlja dobila je evroskeptičnu, populistističku vladu,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.