Vlada Makedonije usvojila nacrt ustavnih amandmana

Izvor: N1 televizija, 02.Nov.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Makedonije usvojila nacrt ustavnih amandmana

Vlada Makedonije je usvojila nacrt ustavnih amandmana kojima se ime države menja u "Severna Makedonija" i "pojačavaju garancije makedonskog identiteta i državnosti".

Sada sledi postupak razmatranja amadmana koji traje 30 dana, nakon čega će Vlada utvrditi amandmane posle čega sledi još 30 dana za novu, finalnu sednicu Sobranja, rekao je Zaev.

"Usvojena su četiri ustavna amadmana u skladu sa Dogovorom sa Grčkom koji su jednostavni, ne sadrže ništa sporno i u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << saglasnosti su s međunarodnim standardima. Zato zaslužuju podršku svih poslanika u ime integracije u EU i NATO", rekao je premijer Zoran Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer je rekao da su predlozi osam opozicionih poslanika koji su s vladajućom većinom glasali za početak ustavnih izmena, takođe prihvaćeni: da se pojača "garancija identiteta" i da se naziv države promeni tako da kada Skupština Grčke ratifikuje Dogovor iz Prespe, ratifikuje i protokol o pristupu Makedonije u NATO.

Dodao je da je "on-lajn (u kontaktu) s Grčkom, s kojom se stalno konsultuje, ne obavezujuće, već prijateljski", i da "oni imaju razumevanja".

Zaev je rekao da se prvi amandman odnosi na to da se naziv "Republika Makedonija" promeni svuda u Ustavu u novi naziv, sem u Članu 36. koji kao istorijski osvrt govori o antifašističkoj borbi u kojoj je nastala Makedonija.

Drugim amadmanom će, prema njegovim rečima, u Preambuli Ustava termin "Odluke ASNOM-a" biti zamenjen "Proglasm ASNOMA-a" i biće dodat "Ohridski okvirni dogovor".

Premijer je objasnio da se sada u Ustavu Makedonije spominju odluke ASNOMA-a u kojima je i jedna rečenica u kojoj se poziva na ujedinjavanje s Makedoncima iz Grčke i Bugarske, i da će zato umesto "odluke" pisati "Proglas" ASNOM-a u kojem nema tog poziva.

Ta odluka ASNOM-a "nije u saglasnosti s novim pricipima građenja priajteljstva sa susedima, pa se zato to u Preambuli menja", rekao je Zaev, obrazlažući drugi amadman za ustavne izmene u skladu s Dogovoru sa Grčkom.

U vezi s "Ohridskim dogovorom" kojim je 2001. godine prekinut unutrašnji konflikt, premijer je ponovio da je taj dogovor "konstitutivni deo Ustava i da se sada samo dodaju formulacije u Preambulu".

"To je fer prema svim manjim zajednicama", rekao je Zaev.

Kako je rekao, trećim amadmanom samo se dodaje jedan stav u Ustavu - da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država, što, istakao je, daje snažnije garancije trajnosti i nepovredivosti granice s Grčkom, iako se odnosi na sve susede.

U četvrtom amandmanu, pored potvrđivanja "makedonskog identiteta", naveo je da je "na evropski način" preformulisan deo da Republika štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i unaprdjuje njihove veze sa otadžbinom.

Zaev je kao važno istakao da mu je važno da je za proces evrointegracije prvi put obezbeđena dvotrećinska većina za izmenu Ustava u skadu s Dogovorom sa Grčkom, koji otvara vrata Makedoniji u EU i NATO, i apelovao i na opozicione poslanike da se priključe tom procesu.

"Svi znamo da ne postoji mogućnost za bolji dogovor, niti za drugi dogovor. Dogovor je 'fer inaf', pošten, pravedan i s jednakim dobicima za obe strane. Konačno, otvara vrata EU i NATO, a sve, bar parlamentarne partije su za EU i NATO", rekao je premijer.

Konačnu odluku će, rekao je, poslanici doneti samostalno.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.