Izvor: B92, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višegradska grupa za ravnopravnost

Prag -- Predsednici četiri države Višegradske grupe će se zajednički boriti da steknu ravnopravan položaj sa "starim" Evropljanima.

Predsednici Slovačke Ivan Gašparovič, Mađarske Laslo Šoljom, Poljske Leh Kačinjski i domacćin češki predsednik Vaclav Klaus naveli su, kao primer diskriminacije novih članica, odlaganje ulaska njihovih zemalja u šengenski prostor, u kome nema kontrole unutrašnjih granica.

"Tamo gde se naši interesi ne razilaze trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi u EU da zauzimamo zajednički stav, jer to neizmerno jača našu poziciju", rekao je Leh Kačinjski. Poljski predsednik je kazao da ravnopravnost znači da pravila i principe EU treba da poštuju svi, ne samo nove članice već i stare.

Kačinjski, Gašparovič, Šoljom i Klaus su u petak i danas na redovnom samitu predsednika Višegradske četvorke (V4), u zamku Lani, sumirali 15 godina regionalne saradnje, uspostavljene 1991. godine da olakša evropsku integraciju tih postkomunističkih zemalja. "Da je ta saradnja bila opravdana, pokazuje i želja drugih država, recimo Austrije ili Slovenije ili balkanskih kao što je Bugarska, da uđu u V4. Sa njima sarađujemo preko tzv. V4 plus", rekao je češki predsednik.

Među bilateralnim susretima najviše pažnje privukao je razgovor slovačkog i mađarskog predsednika, s obzirom na nove tenzije u odnosima te dve zemlje, pošto su ovog leta u novu slovačku vladu ušli slovački ekstremni nacionalisti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.