Više od 152 miliona dece u svetu radi

Izvor: Blic, 15.Nov.2017, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 152 miliona dece u svetu radi

Dok se milijarde dolara troše na otkrivanje udaljenih galaksija, planeta zemlja je i dalje dom tužnih realnosti koje bi lako mogle da se reše i mnogo jeftinije, a jedna od njih je da je više od 150 miliona dece žrtva dečijeg rada, prenosi IPS agencija.

Kako se navodi, od tog broja 60 odsto dece su uzrasta od 5 do 17 godina, a rade u poljoprivredi - obrađuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom, stočarstvom.

Čak 67,5 odsto od 152 miliona devojčica i dečaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se zloupotrebljavaju kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći u sektoru poljoprivrede.

Ovi "jezivi podaci" koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnija sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

"Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju", saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

Jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu (FAO) istakla je činjenicu da da je oko 108 miliona dece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i suočavaju se sa profesionalnim rizicima.

Rad dece ugrožava dečija prava, navela je agencija i dodala ugrožavanjem zdravlja i obrazovanja mladih predstavlja i prepreku održivom razvoju poljoprivrede i bezbednosti hrane.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.