Više od 100 mrtvih u Kirgiziji

Izvor: B92, Beta, 13.Jun.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 100 mrtvih u Kirgiziji

Beograd, Oš -- Više od 100 ljudi poginulo na jugu Kirgizije, u etničkim sukobima između Uzbeka i Kirgiza. Snage reda dobile dozvolu da pucaju na demonstrante.

Na jugu Kirgizije nastavljaju se etnički sukobi između većinskih Kirgiza i manjinskih Uzbeka. Do sada je ubijeno najmanje 100, a ranjeno više od hiljadu ljudi.

Vlada Kirgizije proglasila je delimičnu mobilizaciju vojske kako se lokalni sukobi ne bi proširili, a hiljade Uzbeka pobeglo je iz svojih kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u susedni Uzbekistan.

U muđuetničkom nasilju u Kirgiziji koje je izbilo u četvrtak uveče do sada je ubijeno najmanje 100, a ranjeno više od hiljadu ljudi.

Epicentar je u Ošu, drugom po veličini gradu u zemlji, koji broji 250 hiljada stanovnika, od čega otprilike polovinu čine Kirgizi, a polovinu Uzbeci.

Dobar deo grada izgoreo je u podmetnutim požarima, prodavnice hrane su opljačkane i u gradu ponestaje hrane.

Hiljade Uzbeka pobegle su iz svojih domova u susedni Uzbekistan, gde su uspostavljeni prihvatni centri za sve izbegle.

U samom gradu Ošu, Kirgizi i Uzbeci se međusobno optužuju za to ko je počeo sukom, ali netrpeljivost je očigedna:

"Sve što vidite tamo, svi spaljeni restorani i kafići su njihovi i uništeni su namerno. Zašto ne žele da žive u miru? Nije mi jasno", kaže jedan od Kirgiza iz Oša, Iskander.

"Zašto vlada ne brine o nama. Ovo je moja zemlja - Kirgizija. Oš je moj rodni grad, ovde sam odrasla. Zašto bih bežala odavde i kuda? Zašto su Uzbeci postali tako bestidni? Neka idu u njihov Uzbekistan. Zašto su spalili moju kuću", pita se jedna stanovnica Oša koja se predstavila kao Ajgula.

U selu Suzak, u oblasti Džalalabada, ubijeno je 30 Uzbeka. Susedno selo Dostuk, naseljeno većinom Uzbecima, spaljeno je, ali se ne zna da li ima žrtava.

Iako je vlada u petak proglasila vanredno stanje u Ošu, u subotu ga proširila i na grad Džalalabad, vlasti su izgubile kontrolu nad jugom zemlje.

Predsednica privremene vlada pozvala je Rusiju da pomogne u zaustavljanju nasilja, ali je odgovoreno da se Rusija neće mešati u unutrašnje stvari Kirgizije i da će ponuditi humanitarnu pomoć.

Smenjeni predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev porekao je bilo kakvu umešanost u etničko nasilje, iako vlasti optužuju upravo njega i njegovu porodicu za podstrekivanje nemira.

Uzbeci čine 14,5 odsto stanovništva od 5,3 miliona stanovnika Kirgizije, ali u Ošu i okolini oni čine otprilike polovinu stanovništva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.