Izvor: B92, 12.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veto na rezoluciju o Izraelu

Njujork, Kairo -- SAD uložile veto na nacrt rezolucije SB UN kojom se osuđuje vojna ofanziva u pojasu Gaze i zahteva od Izraela povlačenje.

Američki ambasador u UN Džon Bolton izjavio je da je nacrt rezolucije politički motivisan i da je rezolucija usmerena protv Izraela. "Ova rezolucija ne odslikava nepristrasno nedavne događaje u pojasu Gaze niti predstavlja korak napred u uspostavaljanju izraelsko-palestinskog mira, čemu mi težimo i na čemu uporno radimo", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bolton u Savetu bezbednosti.

Za nacrt rezolucije glasalo je 10 od 15 zemalja članica Saveta, dok su Velika Britanija, Danska, Japan i Slovačka bile uzdržane.

To je ujedno bio drugi američki veto u Savetu bezbednosti UN na nacrte rezolucija u kojima je trebalo da bude osuđen Izrael zbog vojnih operacija.

Kako je ranije najavljeno, izraelski premijer Ehud Olmert posetiće sutra Vašington gde će se sastati sa američkim predsednikom Džordžom Bušom.

Arapski sastanak u Kairu

Arapski šefovi diplomatija održavaju vanredni sastanak u Kairu o izraelskoj vojnoj akciji u Pojasu Gaze.

Ministri arapskih zemalja će, kako javlja AP, pokušati da se dogovore o merama nakon što su SAD stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom je trebalo da bude osudjena izraelska akcija.

Katar je predložio ovaj nacrt rezolucije nakon što je u izraelskom artiljerijskom napadu u sredu poginulo 19 palestinskih civila. Katarski ambasador rekao je da je ovim glasanjem "narušen kredibilitet Saveta bezbednosti", a generalni sekretar Arapske lige Amr Musa je kazao da će američki veto dodatno pojačati ogorčenje stanovništva Bliskog istoka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.