Izvor: B92, 12.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veteran koji je spasavao Vijetnamce

Vašington -- Američki vojni pilot Hju Tomson, odlikovan zbog spasavanja vijetnamskih civila, sahranjen je uz najviše vojne počasti.

Hju Tomson, koji je preminuo 6. januara u 62. godini, je 16. marta 1968. godine, na dan kada su američki vojnici izvršili masakr u Mi Laju, zajedno sa dvojicom saboraca, Larijem Kolburnom i Glenom Andreotom, helikopterom sleteo između vojnika koji su ubijali civile i seljana koji su bežali. Na taj način, Tomson i njegove kolege uspeli su da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spasu desetine civila.

Masakr u Mi Laju najveći je pojedinačni zločin tokom vijetnamskog rata - ubijeno je najmanje 500 vijetnamskih civila, od kojih čak 210 dece mlađe od 13 godina. Za spasavanje Vijetnamaca u Mi Laju, pilot Tomson, Kolburn i Andreota odlikovani su 1998. godine prestižnim vojnim odlikovanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.