Vesti u Austriji: Stanarinu mnogi plaćaju previše

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2017, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Austriji: Stanarinu mnogi plaćaju previše

Mnogi naši građani koji žive u Beču, ali i u drugim delovima Austrije, plaćaju previsoke kirije, a da toga nisu svesni.

Ko iznajmljuje stan sve su prilike da stanarinu plaća više nego što to mora da bude.

Pošto je Austrija socijalna država koja brine o standardu života ljudi koji u njoj žive, postoje jasne odredbe koje se bave stanarinama.

Tako su, kako ističu eksperti, po članu 16 Zakona o stambenom pravu određene maksimalne stanarine za većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nekretnina u Austriji. I pored jasnih zakonskih normi istraživanja su pokazala da mnogi stanodavci naplaćuju kirije daleko iznad zakonski određenih granica.

Prema nekim saznanjima ukupno se u Austriji godišnje protivzakonito naplati oko 180 miliona evra više od maksimalnih dozvoljenih stanarina.

Prosečan stanar takvog stana, na taj način, biva oštećen za 4.000 do 5.000 evra.

Ovakvo preplaćivanje stanarina najviše pogađa pre svega strance, a tako i naše građane, koji zbog slabijeg znanja jezika i zakona nisu ni svesni da su prevareni.

U nekim slučajevima stanodavci će namerno dati lošije uslove stanaru strancu prosto računajući na to da ne poznaje zakon i ne zna put do ostvarivanja svog prava.

Eksperti ističu da se stanarina uvek može dati na procenu i reagovati na nepravdu koja je učinjena.

Stanodavac će, posle provere, morati da vrati onoliko novca koliko je previše naplaćeno od potpisivanja ugovora. Pored toga, on je dužan i da smanji stanarinu za ubuduće na zakonski propisanu sumu.

Inače, stanodavac, čega se mnogi plaše pa ne traže pomoć, nema pravo da zbog ovoga prekine ugovor pre njegovog regularnog isteka.

Bečki advokati ukazuju da stanari treba da provere visinu stanarine, jer sve što je iznad zakonski određenih suma može biti vraćeno i smanjena kirija.

I austrijski kancelar Kristijan Kern je prethodnih nedelja ukazivao na problem previsokih kirija u Austriji. Prema Kernovim rečima 1,6 miliona domaćinstava je pogođeno previsokim rastom stanarina.

Zbog toga je Socijaldemokratska partija Austrije (SPOe), na čijem je čelu Kern, zatražila "fer pravila za regulisanje kirija za sve".

Zakon o stanarinama, prema SPOe, treba da bude jedinstven i važi za čitavu Austriju i da zameni sva dosadašnja polovična pravila, odnosno sisteme. Tako SPOe zahteva jasno definisan katalog u kojem bi bili upisani svi kriterijumi koji povećavaju, odnosno smanjuju kiriju. Kern je ukazao da bi time kirija za stan od 80 kvadratnih metara u jednoj zgradi u Beču umesto sadašnjih 1.192 evra, pala na 736 evra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.