Venecuelanci u SAD slave zbog Čavesove smrti

Izvor: Press, 06.Mar.2013, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuelanci u SAD slave zbog Čavesove smrti

"Mrtav je!", vikale su desetine protivnika Čavesove politike kada se proširila vest o smrti 58-godišnjeg lidera njihove zemlje.

"Ne slavimo smrt", kazala je 37-godišnja Ana San Horhe koja je bila među sunarodnicima okupljenim u predgrađu Majamija. "Slavimo otvaranje novih vrata, vrata nade i promene", dodala je.

Odeveni u majice u bojama venecuelanske zastave, mnogi su izrazili oprezan optimizam i zabrinutost nakon vesti o Čavesovoj smrti. Ipak, bilo je i onih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koji smatraju da je budućnost neizvesna.

"Iako smo danas svi ujedinjeni u slavlju, ne znamo šta budućnost nosi", kazao je 18-godišnji Fransisko Games.

Ministar spoljnih poslova Venecuele kazao je sinoć da će potpresedsednik Nikolas Maduro biti vršilac dužnosti predsednika i da će biti kandidat vladajuće stranke na predsedničkim izborima koji će biti održani u roku od 30 dana.

Čaves je godinama vodio tu naftom bogatu latinoameričku državu, kritikujući, kako je govorio, hegemoniju Vašingtona u tom regionu.

Mnogi pripadnici venecuelanske zajednice na Floridi i širom SAD protivnici su Čavesove politike i pobegli su iz rodne zemlje u znak protesta zbog njegove socijalističke politike.

Jedan od njih je 28-godišnji Marsel Mata, koji danas živi u Nju Orleansu. Venecuelanac, koji se u SAD preselio iz Karakasa tokom burnog perioda 2002, smatra da su izgledi opozicije za uspeh na izborima bolji posle smrti Čavesa, koji je vladao 14 godina.

"Teško je poverovati. Delovalo je kao da nema kraja, a sada postoji nada", kazao je Mata.

Mata je ocenio da Maduro nema harizmu sličnu Čavesovoj. "Nema šanse da će iko u njegovoj stranci doći na njegovo mesto". On je, ipak, priznao da mu tranzicija u Venecueli uliva nervozu, bez obzira na to ko iz nje izađe kao pobednik.

Prema zvaničnim procenama, u SAD živi 189.219 venecuelanskih imigranata. Pored Floride, najviše ih ima u Los Anđelesu i Njujorku.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.