Venecuela postala prva po rezervama nafte u svetu

Izvor: Blic, 24.Jun.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela postala prva po rezervama nafte u svetu

Venecuela je pretekla Saudijsku Arabiju i postala država sa najvećim dokazanim rezervama nafte koje čine 18 odsto poznatih raspoloživih količina tog energenta u svetu, saopštila je kompanija "Britiš petrolium" (BP) u redovnom godišnjem izveštaju

Ta kompanija u "Statističkom pregledu energije u svetu za 2012" navodi da Saudijska Arabija sada zaostaje za Venecuelom sa udelom od 16 odsto dokazanih rezervi nafte sveta.

Globalne rezerve rastu

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izveštaju BP, globalne rezerve nafte povećane su na 1,65 biliona barela krajem 2011, što je rast od 1,9 odsto u odnosu na procenjenih 1,62 biliona barela u 2010. Na Bliskom Istoku se i dalje nalaze najveće globalne rezerve nafte, 48 odsto ili oko 795 milijardi barela.

- Na rast utvrđenih rezervi su imale uticaj i rekordne prosečne cene nafte u 2011- rekao je portparol BP Robert Vajn.

Kanada je trećeplasirana sa 175,2 milijarde barela, ili 11 odsto ukupnih rezervi, prenela je njujorška agencija ekonomskih informacija Blumberg.

Krajem 2011, rezerve južnoameričke države Venecuele bile su na nivou od 296,5 milijardi barela, a Saudijske Arabije 265,4 milijarde barela.

"Ove rezerve su kvantifikovala i potvrdile treće strane i čitav svet priznaje da su to najveće dokazane rezerve u svetu", izjavio je ministar za naftu Venecuele Rafael Ramirez.

Ministar Ramirez je podsetio kako su vlasti u Karakasu oduvek govorile "da će u budućnosti prirodni resursi postati deficitarni i kada se ekonomija oporavi i potražnja povrati, mi ćemo biti jedna od nekoliko zemalja sposobnih da na to odgovorimo".

Ključan je profit, a ne rezerve

No, stručnjaci kažu da ključni faktor na svetskom tržištu nafte predstavlja iznos profita, pre nego količina rezervi. U američkoj konsultantskoj firmi Stratedžik Enerdži & Ekonomik Risrč (SEER), smatraju da će možda postojati teškoće u eksploataciji nafte u Venecueli.

"Ljudi i dalje znaju da je veći deo toga veoma teško razviti i da nije tako lako dostupno kao što su to saudijska rezerve", mišljenja je Majkl Linč, glavni istraživač SEER. "Isti je slučaj sa rezervama naftnog peska u Kanadi".

Sada je Venecuela 11. po proizvodnji u svetu, iza suseda iz regiona Meksika, a ispred Nigerije i Brazila. Ruski ekspert Denis Borisov, smatra da u Venecueli može biti povećana proizvodnja, ali ne radikalno.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Venecuela prva po rezervama nafte

Izvor: B92, 24.Jun.2012

Džeda -- Venecuela je pretekla Saudijsku Arabiju i postala država sa najvećim dokazanim rezervama nafte koje čine 18 odsto raspoloživih količina tog energenta u svetu...Istraživanje pokazuje da Saudijska Arabija sada zaostaje za Venecuelom sa udelom od 16 odsto dokazanih rezervi nafte sveta...Kanada...

Nastavak na B92...

Venecuela prva po rezervama nafte u svetu

Izvor: OkRadio.rs, 25.Jun.2012, 10:36

Venecuela je pretekla Saudijsku Arabiju i postala država sa najvećim dokazanim rezervama nafte koje čine 18 odsto poznatih raspoloživih količina tog energenta u svetu, saopštila je kompanija "Britiš petrolium" (BP) u redovnom godišnjem izveštajuTa kompanija u "Statističkom pregledu energije...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.