Venecuela bira Čavesovog naslednika

Izvor: B92, 14.Apr.2013, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela bira Čavesovog naslednika

Karakas -- Venecuela danas bira predsednika države između Nikolasa Madura i kandidata opozicije Enrikea Kaprilesa, koji će pokušati da zadobije podršku za promene.

Kratku i žestoku predizbornu kampanju, nakon što je Čaves 5. marta umro od raka posle dužeg odolevanja bolesti, obeležile su međusobne uvrede i optužbe.

Maduro, koga je Čaves imenovao za svog političkog naslednika, znatno vodi prema svim anketama i obećao je da će nastaviti socijalističku revoluciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je zahvaljujući prihodu od nafte siromašnima učinila dopstupnijim obrazovanje, zdravstvo i hranu.

Maduro je na svim prethodnim predizbornim okupljanjima - "igrao na kartu" bliskosti sa Čavesom koji je uspeo da smanji siromaštvo, ali je ostavio zemlju sa velikim ekonomskim problemima i najvećom stopom ubistava u Južnoj Americi.

Kapriles je, pak, ocenio da su zemlji potrebne promene. On je obaćao da će zadržati Čavesove socijalne programe, ali da će, istovremeno, voditi politiku povoljnu za razvoj biznisa, po uzoru na Brazil.

Energični 40-godišnji Kapriles, koji bi u slučaju pobede bio najmlađi predsednik Venecuele, ponovo je uspeo da ujedini podeljenu opoziciju, baš kao i pred predsedničke izbore 7. oktobra prošle godine, kada je izgubio od Čavesa sa 11 odsto razlike. Kapriles je tada osvojio 44 odsto glasova, što je najbolji rezultat koji je ikada postigao kandidat opozicije u nadmetanju sa Čavesom, koji je vladao Venecuelom od 1999.godine.

Birališta su otvorena u 6.30 sati po lokalnom vremenu, a biće zatvorena 10 sati kasnije, dok se prvi rezultati očekuju večeras.

Pravo glasa ima skoro 19 miliona građana Venecuele.

Maduro, koga je Čaves lično izabrao za svog političkog naslednika, važi za favorita, ali rezultati najnovijih anketa pokazuju da se jaz između njega i Kaprilesa smanjuje.

Opozicija je uložila zvaničnu žalbu protiv vlade navodeći da je prekršila zakon time što je vodila predizornu kampanju na državnoj televiziji i za vreme izborne tišine koja je nastupila u četvrtak u ponoć.

Maduro je obišao Čavesov grob zajedno sa aregentinskim fudbalerom Dijegom Maradonom uoči samih izbora, što je prikazano na televiziji, javlja Bi-Bi-Si.

"Odajmo poštu sećanju na Čavesa, na njegovu baštinu", poručio je Maduro Vencuelancima u govoru na grobu bivšeg predsednika.

Opozicioni kandidat Kapriles tvrdi da je njegov protivnik "prekršio sve izborne norme".

Kapriles je u subotu pokrenuo sopstveni Internet kanal za vođenje svoje kampanje. Uprkos tome, on kaže da je "poštovao izborna pravila, ali da oni na vlasti ne znaju ništa drugo nego da zloupotrebljavaju vlast".

Bivši predsednik Čaves umro je 5. marta posle dvogodišnje borbe sa rakom, posle cega je usledila kratkotrajna predizborna kampanja.

Pobednik će položiti zakletvu 19. aprila, a mandat će mu trajati do januara 2019, pošto treba da završi mandat koji je Čaves trebalo za započne u januaru.

Oba predsednička kandidata su u četvrtak, poslednjeg dana predizborne kampanje, održali velike skupove.

Međutim, Čavesove pristalice su juče proslavile 11. godišnjicu Čavesovog povratka na vlast posle kratkotrajnog puča koji je trajao dva dana (13. aprila 2002.), a na državnoj televiziji je emitovan i Madurov intervju o tom državnom udaru.

Opozicioni predizborni tim je u petak uložo zvaničnu žalbu Izbornoj komisiji. Kapriles se požalio i na "Tviteru", rekavši da državna televizija VTV "besramno krši izborna pravila".

Maduro je na tom društvenom mikroblogu napisao da se protiv njega vodi "prljavi rat", osmišljen u kolumbijskoj prestonici Bogoti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Venecuela bira predsednika

Izvor: Blic, 14.Apr.2013

Venecuelanci danas biraju predsednika države, a kandiati su Nikolas Maduro i Enrike Kapriles...Kratku predizbornu kampanju, posle smrti Uga Čavesa, 5. Marta, obeležile su međusobne uvrede i optužbe Čavesovog sledbenika Madura i opozicionog kandidata Kaprilesa...Prema anketama, prednost ima Madoru,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.