Venecuela: Stotine sveća za Uga Čavesa

Izvor: BKTV News, 23.Feb.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Stotine sveća za Uga Čavesa

Stotine Venecuelanaca molilo se i palilo sveće u glavnom gradu Karakasu za predsednika Uga Čavesa koji je u bolnici na lečenju od raka.

Venecuelanci su se okupili na zalasku sunca, na širokom stepeništu u u parku blizu predsedničke palate, neki od njih su brisali suze, drugi su zatvorili oči i molili se. Bilo je onih koji su rekli da su tužni, ali da se još nadaju da bi Čaves mogao preživeti, prenosi AP.
“Molimo se za predsednika, molimo se za to da pobedi sve >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ovo”, rekla je krojačica Ana Peres držeći sveću i štiteći plamen od povetarca parčetom papira.
Dok je govorila o Čavesu, zasuzile su joj oči. “Niko nije kao on. On je jedinstven”, dodala je brišući obraz nakvašen suzama.
“On će pobediti sve ono, biće bolje. On je preživeo mnoge teške stvari. On je jak”, kazala je ona.
Grupa Indijanaca u haljinama živih boja, sa raznobojnim perlama i perjem igrala je oko logorske vatre u dnu stepeništa. Jedan muškarac je svirao instrument napravljen od školjke, dok su ostali lupali udaraljkama plešući oko vatre.
Čaves se nije pojavio u javnosti od kada se u ponedeljak vratio sa Kube gde se 10 nedelja oporavljao i borio protiv komplikacija izazvanih poslednjom operacijom kojoj je podvrgnut 11. decembra.
Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro je sinoć izjavio da su on i drugi zvaničnici imali susret sa Čavesom u vojnoj bolnici. Maduro je rekao da se Čaves i dalje leči od “respiratorne insuficijencije” i da diše uz pomoć trahealne cevi koja ometa funkciju govora.
“Komunicirao je sa nama pisanim putem da bi nam dao smernice”, objasnio je Maduro, dodajući da je Čaves bio nasmejan i “sa ogromnom snagom volje”.
On je precizirao da su sa Čavesom razgovarali u tri navrata ukupno pet sati. “Posle toga smo bili ispunjeni snagom”, rekao je Maduro.
Vlada nije iznela detalje o lečenju kome je Čaves podvrgnut i nije rekla od koje vrste raka boluje niti je saopštila tačnu lokaciju tumora koji su mu izvađeni iz predela abdomena.

Opozicija je tražila od vlade da objavi preciznije informacije o Čavesovom stanju i kritikovala je odluku poslanika koji su prošlog meseca odlučili da odlože njegovo polaganje zakletve za novi šetogodišnji predsednički mandat.
Dva istaknuta venecuelanska pravnika tražila su u četvrtak od Vrhovnog suda da utvrdi da li je Čaves sposoban da i dalje obavlja funkciju predsednika.
Bivša predsednica Vrhovnog suda Sesilija Sosa Gomes i profesor Hose Visente Aro pozvali su sud da imenuje odbor medicinskih stručnjaka koji će utvrditi da li je Čaves fizički i mentalno u stanju da ostane predsednik države.
Izvor/foto: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.