Velika koalicija ili manjinska vlada?

Izvor: Deutsche Welle, 23.Nov.2017, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika koalicija ili manjinska vlada?

Sve se glasnije mogu čuti ideje o formiranju manjinske vlade u Nemačkoj. Istovremeno, lider Socijaldemokrata kategorično odbacuje mogućnost ponovnog formiranja tzv. „Velike koalicije“. Ali ne misle svi u SPD-u tako…

„Velika koalicija“ da ili ne, to pitanje zaokuplja nemačke Socijaldemokrate (SPD) nakon propalih pregovora o formiranju takozvane Jamajka-koalicije, Unije (CDU/CSU), Zelenih i Liberala (FDP). Nakon prekida pregovora, lider socijaldemokrata Martin Šulc >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << požurio je da ponovo izrazi jasno protivljenje formiranju novog vladajućeg saveza Unije i SPD-a. Ali zbog tog kategoričnog odbijanja, Šulc nailazi na sve veći pritisak unutar sopstvene stranke.

Kolebanje socijaldemokrata

Sve više jača grupa političara SPD koji smatraju da stranka mora da odustane od kategoričkog „Ne“ i da ostavi otvorena vrata i kada se radi o „Velikoj koaliciji“. Posle propalih Jamajka-pregovora, stranka je pred novom situacijom, napisala je na Fejsbuku poslanica SPD-a u Bundestagu i bivša ministarka zdravlja Ula Šmit. „Zato SPD ne bi trebalo da zatvori mogućnost razgovora“. SPD nema razloga da strahuje od „Velike koalicije“, ocenila je Šmitova. Za socijaldemokrate bi bolje bilo da se „kroz razgovor razmotre sve moguće opcije i da se vide šta najbolje možemo da postignemo za naše glasače“. Sa druge strane, nove izbore „ne bi bilo lako objasniti građanima i uspeh SPD na njima se ne podrazumeva“.

Birači su rekli svoje, ali vlada ne može da se formira jer su koalicioni pregovori propali. Sada je moguće nekoliko varijanti, a ponešto zavisi i od pregovaračke umešnosti nemačkog predsednika Štajnmajera. (22.11.2017)

Nakon prekida pregovora o formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj, najverovatnije je da će biti raspisani novi izbori. No, put do tog rešenja je trnovit. Ovo su mogućnosti koje su sada na stolu – u kratkom pregledu. (21.11.2017)

Poslovnom svetu neizvesnost nikada ne prija. A sada, nakon što su propali pregovori o formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj, ta neizvesnost je povećana. Upozorenja iz sveta privrede prilično su oštra. (21.11.2017)

Propali su koalicioni pregovori o Jamajka koaliciji. To je u nedelju obznanio šef liberala Kristijan Lindner, tvrdeći da su razlike bile prevelike. Najizglednija opcija su novi izbori, što bi bio novum u istoriji zemlje. (20.11.2017)

Ahim Post, šef najuticajnije poslaničke grupe socijaldemokrata u Bundestagu – one koja dolazi iz pokrajine Severna Rajna Vestfalija, za magazin „Špigel“ je izjavio: „Stranke i poslaničke grupe su obavezne da u teška vremena dobro promisle o svakom svom koraku“.

Za razgovore sa Unijom naročito snažno se zalažu konzervativci iz redova Socijaldemokrata. Takozvani „Zehajmer krug“ koji okuplja desno stranačko krilo, od šefa stranke Šulca traži da preispita kurs koji vodi ka novim izborima.

Ne-tabor ne odstupa

Ostali političari u stranci i dalje se protive „Velikoj koaliciji“. Potpredsednik stranke Torsten Šefer-Gimbel za televiziju ZDF je izjavio: „Trenutno ne vidimo osnova za ’Veliku koaliciju’.“ Šefer-Gimbel smatra da su sadržajne razlike između SPD-a i Unije danas veće nego što su između Jamajka-stranaka. Kako bi se izbegli novi izbori i on podržava ideju od formiranju manjinske vlade. Za manjinsku vladu ili nove izbore već se ranije založila i šefica poslaničke grupe Socijaldemokrata Andrea Nales.

Premijerka savezne pokrajine Rajna-Palatinat Malu Drejer, pokušala je da odbrani Socijaldemokrate od pritiska. „Nije SPD taj koji je Nemačku doveo u ovu tešku situaciju“, ocenila je Drejerova za listove medijske grupe „Funke“, a povodom propalih pregovora o Jamajka-koaliciji.

Šulc traži umerenije tonove

Dan nakon sastanka s nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom, šef SPD-a Martin Šulc, očigledno se trudi da smiri duhove u stranci. „U ovoj složenoj situaciji, za SPD je važniji interes zemlje od stranačkih interesa“, izjavio je za novinsku agenciju dpa. „SPD je u potpunosti svestan svoje odgovornosti u ovoj teškoj situaciji.“ Šulc je istakao da je dobro što je predsednik pokrenuo inicijativu. „Uveren sam da ćemo narednih dana i nedelja pronaći dobro rešenje za našu zemlju.“

qu/uh (afp, dpa, rtr)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.