Velika Britanija, najtopliji dan od kada postoje merenja

Izvor: RTS, 26.Jul.2019, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija, najtopliji dan od kada postoje merenja

U Velikoj Britaniji je u četvrtak izmereno 38,7 stepeni Celzijusa. Ukoliko se potvrdi, to će biti najviša temperatura ikada izmerena u toj državi, piše Independent.
Klimatolozi su upozorili da će Velika Britanija u budućnosti pretrpeti slične temperaturne talase, i da će 40 stepeni Celzijusa postati "nova normalnost".

Za to krive kontinuirani rast emisija gasova koji izaziva efekat staklene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bašte, što dovodi do sve ekstremnijih vremenskih prilika.
Meteorološka služba je merenja koja su pokazala 38,7 stepeni Celzijusa dobili od Botaničke bašte Kembridž.
Ukoliko se potvrdi, to će biti najviša temperatura zvanično izmerena u Velikoj Britaniji, čime će biti oboren rekord od 38,5 stepeni koliko je u avgustu 2003. godine izmereno u Faveršamu u Kentu.
Do sada, zvanična najviša temperatura izmerena u sredu, na vrhuncu toplotnog talasa bila je 38,1 stepen, što predstavlja novi britanski rekord za mesec jul.
Mark Mekartur iz Nacionalnog centra za klimu rekao je da se ta kvalitet tih merenja razmatra veoma ozbiljno.
"Mi govorimo o potencijalnom temperaturnom rekordu u Velikoj Britaniji. Zato sa našim partnerima iz Botaničke bašte Kembridž moramo da istražimo merenja i statistički i da proverimo mesto merenja, da bismo bili sigurni da nema potencijalnih problema", naveo je Mekartur.
Žaise Kuriakose, predavač u Tindal centru za istraživanje promena klime u Mančesteru, istakao je da brzina sa kojom se klima menja je zabrinjavajuća.
"Rekordne temperature me ne iznenađuju. Pomalo me uznemiruje to što se toliko brzo obaraju temperaturni rekordi širom Evrope i na Arktiku", naveo ej Kuriakose.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.