Većinu u parlamentu osvojio Olandov savez

Izvor: Studio B, 11.Jun.2012, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većinu u parlamentu osvojio Olandov savez

Socijalisti predsednika Fransoe Olanda i njihovi saveznici osvojili su značajnu većinu u parlamentu nakon juče održanog prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, potvrdivši time zaokret Francuske ulevo.

Prema konačnim rezultatima koje je saopštilo francusko ministarstvo unutrašnjih poslova, socijalisti i njihovi saveznici su osvojili najmanje 46 odsto glasova, Blok desnog centra najmanje 34 odsto, dok je Nacionalni front Marin Le Pen dobio 13,6 odsto glasova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />Prve procene su da će socijalisti imati između 283 i 329 mesta od 577 mesta u narodnoj skupštini, a Zeleni između 10 i 15 mesta, što će omogućiti Olandu dovoljnu većinu, tako da neće morati da traži podršku Levičarskog fronta i komunista.

Stranački lideri pozvali su birače da izađu na birališta i u drugom krugu koji se održava 17. juna, prenosi AFP.

"Ključna stvar je da predsednik ima snažnu većinu", rekla je liderka socijalista Martin Obri Francuskom inter radiju.

Ako ovi rezultati budu potvrđeni i u drugom krugu, to će povećati ugled i kredibilitet Olanda u Evropi, ocenjuju analitičari.

Levičarski dnevnik "Liberasion" opisuje rezultate izbora kao "solidan uspeh" za Olanda ističući da je levica uspela da zadrži trend sa predsedničkih izbora održanih pre mesec dana.

Budući da socijalisti već imaju kontrolu nad gornjim domom Senata i mnogim regionalnim vladama, lider UMP Žan-Fransoa Kop je apelovao na birače da glasanjem za desnicu u drugom krugu doprinesu uspostavljanju ravnoteže vlasti.

"Svi francuski građani koji ne žele da levica ima kompletnu vlast u narednih pet godina mora sada da donese tu odluku", rekao je on obraćajući se naročito biračima Nacionalnog fronta koji, kako je rekao, treba da umesto za krajnju desnicu glasaju za UMP i tako spreče pobedu socijalista.

Sa osvojenih 13,6 odsto Nacionalni front je dobio skoro deset odsto veću podršku birača nego na izborima 2007. godine.

Kandidati koji budu osvojili više od 50 odsto glasova odmah dobijaju mesto u parlamentu, dok će se u drugom krugu, 17.juna, nadmetati svi koji danas zabeleže više od 12,5, a manje od 50 odsto glasova.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekstremisti u parlamentu?

Izvor: Kurir, 11.Jun.2012

Na izborima za francuski parlament levica će dobiti većinu, ali u njemu bi prvi put od 80-ih mogla da se nađe i radikalno desničarska stranka Nacionalni front Marin le Pen..PARIZ - Neizvesno!..Levica će najverovatnije dobiti većinu u francuskom parlamentu, tako da će novoizabrani socijalistički...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.