Važnost Škole za trudnice u doba pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 13:06

Važnost "Škole za trudnice" u doba pandemije

Pandemija je ugrozila sve, a posebno one koji i u redovnim okolnostima moraju biti oprezni. U tu grupu spadaju i trudnice, koje sada imaju još više razloga za brigu. To je uslovilo i da patronažne sestre imaju više posla. Zato se sada akcenat stavlja na škole za trudnice, koje u ovim vremenima imaju naročito važnu ulogu u procesu pripreme za roditeljstvo.

Buduće mame ovih dana moraju dodatno da paze kako bi uspešno iznele trudnoću. Uz predavanja Škole za trudnice u Kikindi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja se više od pola godine odvijaju u virtuelnom svetu, polako nestaje i strah od virusa. Kroz savete stručnjaka, uči se o porođaju i roditeljstvu.

"Ja sam kroz celu trudnoću imala strah i nisam se ni sa kim viđala, a i kad bih se videla, nosila sam masku. Pred kraj sam se malo opustila, jer mi je ostalo još neke dve nedelje, pa više razmišljam o tome kako će to proći i kako će se završiti", prića buduća mama Dragana Karanović, dok njena koleginica iz Škole Ana Bates dodaje.

"Ja sam naučila baš puno stvari koje nisam znala. Nisam to mogla da naučim ni od mame, koja je rodila pre 30 godina poslednje dete, drugačije je bilo vreme nego što je sada. Meni Školica zato baš puno znači,"kaže Bates.

Škola za trudnice značajna je i za one žene koje su već mame. Budući da su predavanja onlajn, sada se lakše organizuju i redovno prate predavanja i vežbe, kaže polaznica Škole Jelena Tuturov.

"Nisam bila sa prvim detetom, već samo sa drugim. Mogu vam reći da mi se sviđa i da sam zadovoljna. Ja sam naučila nešto što nisam znala," napominje Tuturov.

Onlajn predavanja deo su projekta "Jačanje kapaciteta patronažnih sestara sa porodicama tokom pandemije kovida 19", koje sprovodi kikindski Dom zdravlja, pod pokroviteljstvom UNICEF-a i LEGO fondacije. Prva predavanja počela su u avgustu, ali su produžena iz praktičnih razloga, naglašava Olivera Vučković Popov iz Škole za trudnice.

"Pokazalo se da je to jako dobro, pogotovo poslednjih meseci, kada je broj pozitivnih trudnica u našem gradu počeo da raste. One su se uključivale. Srećom, imale su blažu kliničku sliku i na taj način su mogle da isprate i naša predavanja. Mislim da im je to mnogo značilo u trenucima izloacije," napominje Popović.

Škola za trudnice u Kikindi postoji gotovo pet godina. Svoje kapacitete sada sa trudnica, porodilja i beba proširuju i na decu od dve do četiri godine starosti, kako bi se stvorili uslovi za podsticajno roditeljstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.