Vaclav Klaus novi izazov za EU

Izvor: Blic, 20.Jun.2009, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaclav Klaus novi izazov za EU

Lideri EU postigli su juče na samitu Unije dogovor o garancijama koje će Dablin dobiti kako bi se obezbedila podrška irskih glasača za ratifikaciju Lisabonskog sporazuma na novom referendumu koji će biti održan početkom oktobra. Na taj način evropski lideri su otklonili dosad najveću pretnju procesu reforme institucija EU, budući da su Irci na prvom referendumu 2008. većinom glasova odbacili Lisabonski sporazum. Međutim, već se nazreo novi izazov za njih - odbijanje Vaclava Klausa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << češkog predsednika i evroskeptika da potpiše Lisabonski sporazum, koji je već ratifikovan u češkom parlamentu.

Šefovi evropskih država i vlada juče su uspešno izbegli i zamku da protokol o garancijama Irskoj bude priključen Lisabonskom sporazumu jer bi to značilo da sve članice EU moraju ponovo da ga ratifikuju. Umesto toga, o „irskom" protokolu će 27 zemalja glasati tek prilikom novog proširenja EU - najverovatnije 2011, kada se očekuje da će Hrvatska postati članica.

„Izuzetno sam zadovoljan što smo postigli dogovor o garancijama za Irsku, koji mi uliva poverenje da ćemo dobiti 'da’ na sledećem irskom referendumu", kazao je po završetku samita Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije.

I pored opšteg optimizma, komplikovan proces pregovora o Lisabonskom sporazumu nije završen. Ulrike Gero iz Nevladine organizacije „Evropski savet za spoljne poslove" kaže za „Blic" da ostaje problem sa vodećim češkim političarima koji će možda pokušati da proces ratifikacije u njihovoj zemlji odlože sve do izbora u Velikoj Britaniji, imajući u vidu da je Dejvid Kameron, lider britanske Konzervativne partije, najavio referendum o reformi EU nakon svoje eventualne pobede.

„Česka je u tom negativnom taboru, predsednik Vaclav Klaus i nekoliko senatora žele da iznesu pitanje ratifikacije Lisabonskog sporazuma na Ustavni sud", kaže Gero i dodaje da bi propast Lisabonskog sporazuma mogla da izazove novi zastoj u procesu proširenja EU. Britanski „Fajnenšel tajms" piše da će i ako Irci na jesen izglasaju Lisabonski sporazum, njegovo stupanje na snagu pokušati da spreči češki predsednik.

Klaus bi, kako dalje spekuliše „Fajnenšel tajms", mogao da oteže ratifikaciju do sledeće godine kada će se u Britaniji održati izbori i na vlast će najverovatnije doći konzervativci. Oni su već najavili da planiraju da organizuju referendum, iako je parlament već usvojio sporazum.

Barozu drugi mandat

Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije, dobio je u četvrtak uveče poverenje lidera EU za svoj drugi mandat. Izbor Baroza treba da potvrdi Evropski parlament sredinom jula ove godine.

Češki evroskeptik

Vaclav Klaus, predsednik Češke, poznat je po protivljenju procesu snažnije evropske integracije, a nakon irskog odbijanja Lisabonskog sporazuma, tvrdio je da je taj dokument mrtav. On je u maju odbio da potpiše češku ratifikaciju Lisabonskog sporazuma i pored toga što je reformu institucija EU podržao nacionalni Senat. Klaus tvrdi da Lisabonski sporazum predviđa veštačko stvaranje evropske nacije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Garancije Irskoj za Lisabonski ugovor

Izvor: Danas, 19.Jun.2009, 22:50

Lideri EU postigli su juče, završnog dana samita u Briselu, dogovor s Irskom kojim se uklanja poslednja prepreka za održavanje drugog referenduma u toj državi o Lisabonskom ugovoru, rekle su evropske diplomate. Irskoj vladi ponuđene su garancije za nacionalnu suverenost, uključujući pitanja abortusa...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.