VIDEO: Jedan ruski pilot ipak preživeo obaranje aviona

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2015, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Jedan ruski pilot ipak preživeo obaranje aviona

Jedan od dvojice ruskih pilota koji se katapultirao nakon što je ruski avion pogođen je živ i pokupila ga je sirijska vojska, kaže ruski ambasador u Francuskoj.

Prema njegovim rečima, pilot je ranjen. "Jedan od pilota je ranjen kada se padobranom spuštao, da bi ga džihadisti nakon toga ubili na divljački način. Drugi je uspeo da pobegne. Prema poslednjim informacijama pokupila ga je sirijska vojska i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << on bi trebalo da se vrati u rusku vazduhoplovnu bazu", izjavio je ambasador Aleksandr Orlov.

Podsećamo, turkmenski pobunjenici ranije su saopštili da su ubili oba ruska pilota koja su se katapultirala iz oborenog ruskog borbenog aviona. Skaj njuz je takođe preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da su oba pilota poginula, dok su mediji u Siriji naveli da ruski i sirijski helikopteri tragaju za pilotima.

Međutim, Slobodna vojska Sirije saopštila je da je oborila ruski helikopter koji je krenuo u misiju spasavanja pilota iz palog vojnog aviona.

Prethodno je saopšteno da je jedan od pilota sleteo na teritoriju Sirije koju pod kontrolom drže lokalni Turkmeni, a navodni snimak poginulog ruskog pilota agenciji Rojters dostavila je pobunjenička sirijska grupa.



Erdogan: Nismo znali da je avion ruski

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da tursko vazduhoplovstvo nije znalo da je avion ruski kada je oboren.

Osim toga, Erdogan navodi da Turska ne želi eskalaciju sa Rusijom zbog oborenog aviona. "Nemamo nameru da izazovemo eskalaciju tenzija oko ovog incidenta. Mi samo branimo našu bezbednost i pravo naše braće", rekao je Erdogan. On je ipak dodao kako niko ne može da očekuje od Turske da ćuti kad dođe do povrede njenih granica.

Erdogan je rekao da su turski lovci pucali na ruski vojni avion dok se on nalazio u turskom vazdušnom prostoru, ali je on pao na teritoriju Sirije, dok su neki delovi pali u Turskoj i povredili dvoje turskih državljana.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.