V. Britanija: Ubijanje živine

Izvor: B92, 05.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

V. Britanija: Ubijanje živine

(Arhiv)

London, Njujork -- U Velikoj Britaniji juče ubijeno desetak hiljada ćurki, povećana ograničenja na prevoz živine.

Predviđa se da će ubijanje 159.000 ptica na farmi trajati dva dana. Ubijene ptice biće spaljene. Vlasti pokušavaju da spreče širenje ptičjeg gripa sa jedne farme na istoku Engleske.

Otkriće visoko patogenog virusa H5N1u subotu, na farmi koju drži najveći evropski proizvođač ćurki, iznenadilo je stručnjake, a postavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pitanje kako je virus dospeo u zatvorene živinarnike. Britanska služba za zaštitu okoline danas je saopštila kako se veruje da je virus ograničen na tu farmu, blizu Lavstofta.

Oko 2.500 ćuraka uginulo je pojavom virusa u jednom od 22 živinarnika na farmi. Saopšteno je da se isti virus pojavio prošlog meseca u Mađarskoj, među guskama.

"Moguća nova žarišta u Evropi"

U Evropi bi mogla da se pojave nova žarišta ptičjeg gripa, posle Engleske, upozoreno je iz Ujedinjenih nacija.

Ekspert zadužen za praćenje virusa H5N1pri UN Dejvid Nabaro kaže da ne bi bio iznenađen da vidi nova žarišta u drugim evropskim zemljama u narednih nekoliko nedelja i meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.