Izvor: B92, 25.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzajamnje optužbe Turske i Kipra

Ankara -- Turska optužuje Kipar da istraživanjem nafte u istočnom Mediteranu krši njena teritorijalna prava i najavljuje protest kod međunarodnih institucija.

Taj spor preti da ugrozi obnovljene pregovore kiparskih Turaka i Grka o ujedinjenju ostrva podeljenog posle turske invazije 1974. godine. "Smatramo da je avanturistički gest da se sprovode aktivnosti na kontinentalnom platou Turske u trenutku kada se vode pregovori o mirnom rešenju na Kipru", rekao je portparol ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnih poslova Turske.

Kiprani sa svoje strane smatraju da brodovi koje oni iznajmljuju za naftna istraživanja sprovode te aktivnosti u njihovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, na koju imaju prava po međunarodnim konvencijama, i optužuju Tursku da blokiranjem njihovog rada "krši međunarodno pravo".

Kiparski predsednik Dimitris Hristofjas je rekao da su "provokativne akcije Ankare", čiji je cilj isterivanja tih brodova, prijavljene Ujedinjenim nacijama i Evropskoj komisiji.

Uzajamne opotužbe usledile su u trenutku kada su u ponom jeku pregovori između kiparskog predsednika Hristofjasa i lidera kiparskih Turaka Memeta Ali Talata o mogućnositma ponovog ujedinjenja ostrva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.